Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgdebat in het klein

Gemeente Oosterhout heeft Wmo-geld gebruikt voor de opknapbeurt van het gemeentehuis en een rotonde. Als ik het goed begrijp gaat het Nationaal Zorgfonds ook zo werken, maar dan landelijk.
WouterVIERKANT.jpg

In Oosterhout had de gemeente in 2014 een overschot op de algemene begroting. Er werd besloten om dat geld in een reservepot voor de Wmo-zorg te stoppen, omdat het daar wel eens nodig zou kunnen zijn komende jaren. In 2015 bleek de gemeente 5,3 miljoen euro zorggeld over te hebben. De reservepot voor de zorg kwam daarmee op 8,8 miljoen euro te staan. De gemeenteraad heeft besloten die 3,5 miljoen euro als het ware terug te geven en te besteden aan andere zaken. Zaken die niets met zorg te maken hebben. Zo gaat 1,5 miljoen euro uit dat potje naar de verbouwing van het gemeentehuis en nog eens 1,5 miljoen euro naar de verbouwing van de rotonde ‘Bromtol’.

Democratie
Ik vind dit een mooi verhaal omdat de gemeenteraad democratisch heeft ingestemd met de uitgave van het Wmo-geld aan de rotonde en het gemeentehuis. Oosterhouters bepalen dus zelf hoe hun zorgeuro’s worden uitgegeven. Dat lijkt me ideaal. Op gemeenteniveau kun je debatteren of we bijvoorbeeld dit jaar een lagere eigen bijdrage voor de Wmo willen betalen of toch een betere rotonde om de hoek. Als ik het goed begrijp gaat het veel besproken Nationaal Zorgfonds ook zo werken, maar dan landelijk. We stemmen eens in de vier jaar voor een nieuw kabinet en die gekozen zorgminister gaat dan bekijken wat gedekt wordt door dat Nationaal Zorgfonds. We hebben inspraak via de Tweede Kamer. Vervolgens weten we ook hoeveel belasting we voor zorg moeten betalen.

Inspraak
Maar in het huidige verzekeringsstelsel heb ik eigenlijk veel meer inspraak als burger. Ik kan nu namelijk ieder jaar bepalen wat ik gedekt wil hebben. Bovendien kan ik ieder jaar bepalen wat ik er voor wil betalen. Gewoon door over te stappen en een nieuwe polis te kiezen.

MInder betalen
Meer inspraak en invloed op de zorgkosten zie ik onder een Nationaal Zorgfonds dus niet echt gebeuren. Maar als ik straks veel minder geld kwijt ben aan zorg, maakt me dat niet uit. We hoeven als ik het goed lees straks zelfs helemaal geen eigen bijdrage meer te betalen. Dat lijkt me fantastisch. Voor we het stelsel helemaal omgooien wil ik nog wel even zeker weten hoeveel extra belasting me dat gaat kosten en wat er allemaal wel of niet  gedekt wordt door dat nieuwe Nationaal Zorgfonds.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.