Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BTN: ‘Gemeenten blijven achter met tariefverhoging HHT’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het merendeel van de Nederlandse gemeenten blijft achter met de verhoging van tarieven in de huishoudelijke hulp. Westerwolde, Weert en Zutphen verhogen de tarieven wel. Hiermee volgen de gemeenten de nieuwe cao VVT.
btn, gemeenten blijven achter met tariefverhoging huishoudeliijke hulp
Adobestock

Een positieve stap, aldus BTN-bestuurder Hans Buijing. ‘Maar de meeste Nederlandse gemeenten hebben nog veel slagen te maken.’

Kostprijs thuiszorg

Volgens Buijing zit er momenteel een groot gat tussen de kostprijs van huishoudelijke hulp en de tarieven die gemeenten aan thuiszorgorganisaties betalen. ‘Als je kijkt naar onze tarievenkaart, dan zie je dat het merendeel van de gemeente tarieven onder de kostprijs hanteert. Dat zijn geen reële prijzen die op de lange termijn houdbaar zijn.’ Hij haalt als voorbeeld het faillissement van TSN aan, dat wegens te lage tarieven in 2016 over de kop sloeg.

De bestuurder van de brancheorganisatie signaleert dat gemeenten slechts enkele factoren meenemen bij het vaststellen van tarieven. Zo worden kosten voor ziekteverzuim en overhead nauwelijks doorberekend. ‘Daarom tonen wij gemeenten middels rekentools aan dat aanbieders never nooit gaan uitkomen met 22 euro per uur.’ Volgens Buijing hebben gemeenten juist baat bij een tariefverhoging. ‘Als je nu investeert in de goedkoopste vorm van zorg, kunnen mensen langer thuis wonen. Als je op thuiszorg beknibbelt, dan schiet je in je eigen voet.’

Schoolvoorbeeld

Westerwolde gaat de tarieven voor huishoudelijke hulp wel verhogen en is daarmee naar eigen zeggen de derde gemeente die de nieuwe cao Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) volgt. De gemeente verhoogt de tarieven in de loop van dit jaar en per 1 april 2019. Westerwolde wil daarmee vooroplopen in het versterken van de ondersteuning en beloning van medewerkers in overeenstemming met de vernieuwde cao. ‘Wij zien dit als een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de thuiszorg in de gemeente en als een positieve handreiking aan de medewerkers’, licht Harrie Brunen, wethouder in gemeente Westerwolde toe.

BTN-bestuurder Buijing is blij met het schoolvoorbeeld dat Westerwolde, Zutphen en Weert geven. ‘Het is positief dat deze gemeenten reële tarieven hanteren zodat thuiszorgorganisaties en cliënten niet in de knel komen.’ Hij hoopt dat achterblijvende gemeenten op vergelijkbare wijze aan de slag gaan.

Slagen maken

De gesprekken met de VNG lopen moeizaam, maar gaan wel de goede kant uit volgens Buijing. Wel signaleert hij dat gemeenten de brancheorganisatie op eigen houtje bellen. Hetzij verontwaardigd wegens de rode vlag op de tarievenkaart, hetzij om advies in te winnen over reële tarieven.

Buijing is positief over de gemeenten die hun tarieven hebben verhoogd. Maar voor veel andere gemeenten is er nog werk aan de winkel. ‘Gemeenten moeten kostendekkende tarieven gaan presenteren.’ Daarbij pleit hij voor een bredere visie en domein overstijgende afspraken tussen gemeenten en zorgverzekeraars. ‘Als langer zelfstandig thuis wonen wordt gepromoot, dan moet je wel zorgen voor een reëel tarief. Anders wordt langer thuis wonen een fictie.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.