Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Careyn legt zich toe op kwetsbare ouderen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Ouderenzorgorganisatie Careyn gaat zich toeleggen op de zorg aan mensen die oud en kwetsbaar zijn. Bedrijfsonderdelen als kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en huisartsencentra worden afgestoten.
Zorgvisie magazine, nr. 7, 2018
Marco Meerdink, bestuursvoorzitter Careyn. Foto: Paul Tolenaar

Dat zegt bestuursvoorzitter Marco Meerdink in de jongste uitgave van Zorgvisie magazine. Daarnaast staat een flinke decentralisatie op het programma. Verpleeghuizen van Careyn moeten straks weer bekend staat onder hun eigen naam. De districten in Utrecht en Zuid-Holland krijgen meer zelfstandigheid. De decentralisatie die wordt doorgevoerd, kan op termijn leiden tot statutaire zelfstandigheid. ‘Ik zou dat graag willen. Niet helemaal defuseren en een paar dingen gezamenlijk doen in een heel klein holdinkje, om gezamenlijk vastgoed en ict-deskundigheid in huis te hebben en gedeeltelijk samen in te kopen. Ook zaken als kennis delen, opleiden en onderzoek doen; een eigen Careyn-academie,’ aldus Meerdink.

Grote financiële problemen

Meerdink trad een jaar geleden aan in een tijd dat Careyn te kampen had met grote financiële problemen en de organisatie door de Inspectie (IGJ) op de zwarte lijst verpleeghuizen was geplaatst. Het was tot dan toe niet gelukt om de grote organisatie (6500 medewerkers en 20.000 cliënten) op orde te krijgen.

Aanwijzing IGJ

Inmiddels is de financiële situatie sterk verbeterd. Vorig jaar is afgesloten met een minimaal verlies nadat in 2016 nog een negatief resultaat van 4,5 miljoen euro (inclusie reorganisatiekosten) werd geboekt. En Careyn voldoet aan het eerste deel van de aanwijzing die door de IGJ is opgelegd. In november loopt het tweede deel van de aanwijzing af. Meerdink noemt de aanwijzing een ‘terechte draai om de oren van een beperkt aantal mensen’.

2 REACTIES

  1. Ben ik volkomen mee eens rvdlinden, echter merk ik hier enige wrok vanuit Erasmusbrug?

    Ik zou adviseren direct de naam aan te passen naar Zuwe Zorg met drie juridisch zelstandige regio’s en daarboven een zeeeeer kleine Holding. Niet zoals in de grootheidswaarzin tijd van enkele RvB voorzitters met 21% Overhead! Trouwens is reeds in 2015 besproken vanuit een regio!

  2. Lees alle reacties
  3. In 2007 en 2008 heb ik bij Careyn gewerkt als applicatiebeheerder. Careyn huurde toen al een aantal interims in voor hoge uurtarieven, waar over het algemeen weinig tegenover stond. De thuiszorgmedewerkers werden gedwongen fiks in te leveren op het salaris of anders te vertrekken, terwijl de Raad van Bestuur gewoon vrolijk door ging. Destijds heeft Careyn de Stichting om laten zetten, naar een Holding constructie met werk BV’s.

    Nu gaan ze zich weer toeleggen op de kwetsbare ouderen, waar waarschijnlijk het meeste in te verdienen is qua Wlz. subsidies. Zorg moet vanuit het hart komen. Ik geloof niet meer in Careyn als zorgorganisatie. Careyn ziet zorg enkel als verdienmodel en we hebben allang eerder in de media kunnen zien, dat ze helemaal niet begaan zijn met het lot van de kwetsbare ouderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.