Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CBS: aantal kijkoperaties neemt toe

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen voeren steeds vaker kijkoperaties uit in plaats van de klassieke ‘open’ methode. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
CBS: aantal kijkoperaties neemt toe

Ingrepen aan galblaas, dikke darm en blindedarm en liesbreukoperaties worden tegenwoordig veelvuldig middels een kijkoperatie uitgevoerd. Zo steeg het aandeel kijkoperaties bij blindedarmontstekingen van 7 procent in 2000 naar 34 procent in 2007.

Toename kijkoperaties

Bij dikkedarm- en liesbreukoperaties is het aantal kijkoperaties pas vanaf 2002 of 2003 toegenomen. Bij operaties aan de galblaas was dit al langer een veel gebruikte techniek. In totaal ondergingen in 2007 acht op de tienduizend inwoners een dikkedarmoperatie, vijftien op de tienduizend een galblaasoperatie en achttien op de tienduizend inwoners een liesbreukoperatie.

Kijkoperatie en ‘open’ methode

Een kijkoperatie is een ingreep waarbij een slang via een sneetje in de huid in het lichaam wordt gebracht. Door de slang worden een camera en werkinstrumenten in de lichaamsholte geschoven, welke buiten het lichaam op afstand worden bestuurd om de operatie uit te voeren. Bij een klassieke ‘open’ methode wordt de huid middels een grote snee geopend en de operatie wordt via direct contact met het betreffende orgaan uitgevoerd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. mooie recente cijfers?!
    ik vraag me af wat de opkomst van de ZBC’s en de marktwerking in de laatse jaren daar voor invloed op heeft gehad.
    Het feit dat deze cijfers over 2007 nu pas beschikbaar zijn geeft me het gevoel op een tanker te zitten die ook zo slecht stuurbaar is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.