Ruim de helft (62 procent) van de mensen met een chronische aandoening heeft behoefte aan hulpmiddelen bij het kiezen van een zorginstelling. Dat blijkt uit een onderzoek door acht grote patiëntenorganisaties onder 5371 deelnemers. Het onderzoek is onderdeel van het programma Kwaliteit in Zicht.
Keuzehulpmiddelen, zoals het vaatkeurmerk of de
De uitkomsten zullen op delen wel aansluiten op de vragen en behoeften die er in de praktijk leven. De dialoog met de huisarts en de zorginstelling bepaalt en belemmerd veel waar de zorgvrager niet of wel betrokken wordt in de uiteindelijke keuzes voor de dienstverlening, behandeling het hulpmiddel of de voorziening.Een onafhankelijke (digitale) zorgcoach zou een hulpmiddel kunnen zijn om de persoonlijke keuzemogelijkheden en vragen overzichtelijk en inzichtelijk te maken. Maar de basis blijft hoe zorgaanbieders en zorginstellingen kijken naar de zorgvrager en zijn wensen en behoeften.
bespaar je de moeite
allemaal afgesproken werk!
Fijn om te lezen dat de PGO-organisaties elkaar zo leuk vinden, jammer dat dit dan het resultaat is van al dat gezellige overleg.
Iedereen wil alles weten, maar weinigen zijn bereid om de kennis op te doen. Dit onderzoek zegt daarom weinig. We moeten weten of de bestaande informatie bepalend is voor de keuze. Dat is waarschijnlijk niet het geval. En dan is het wel weer leuk om te onderzoeken waarom die gegevens niet worden gebruikt.