Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Commissie: inkomen vrijgevestigd specialist hoog

Mark van Dorresteijn
De inkomens van zelfstandig werkende medisch specialisten zijn in Nederland hoog in vergelijking met andere landen, zelfs nu de omzet van deze artsen sinds 2010 met 20 procent is gedaald. Specialisten die in loondienst werken, zitten qua salaris in de middenmoot. Dat constateert de commissie-Meurs in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.
Commissie: inkomen vrijgevestigd specialist hoog

Pauline Meurs, onder meer hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, keek in opdracht van minister Edith Schippers van VWS naar de inkomens van medisch specialisten. Dat moest gebeuren omdat in het voorjaar door vijf politieke partijen werd afgesproken om de salarissen van Nederlandse medisch specialisten meer in lijn te brengen met die van hun internationale collega’s. Daardoor zou de groei van de zorgkosten in de hand gehouden kunnen worden, was de aanname.

Behoud van systeem

De commissie stelt dat het niet wenselijk is om het systeem rond medisch specialistische zorg weer op de schop te nemen. Er is de afgelopen jaren al veel veranderd en bovendien zijn er signalen dat Schippers de goede weg is ingeslagen. De lonen van vrijgevestigde specialisten dalen en er zijn afspraken gemaakt om in de toekomst de kosten verder in de hand te houden.

Betaalbare zorg

Volgens de commissie-Meurs ligt de sleutel voor de oplossing echter niet alleen bij de specialisten. Om de zorg betaalbaar te houden moet bijvoorbeeld ook worden gekeken naar het leveren van zorg in de buurt, de capaciteit van opleidingen van artsen en naar herschikking van taken, aldus het rapport. Ook vindt de commissie het niet verstandig specialisten te dwingen in loondienst te gaan werken. Wel is het een optie om het zelfstandig werken financieel minder aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld fiscale maatregelen te treffen.

Beloningen

De commissie raadt aan om te experimenteren met een beloning voor artsen die gezondheidswinst bij hun patiënten boeken. Als niet meer wordt betaald voor de hoeveelheid ingrepen die de specialisten doen, komt de nadruk meer op kwaliteit dan op kwantiteit te liggen. ‘Een oude wijsheid in de zorg luidt immers: waar je voor betaalt, daar krijg je veel van’, aldus de commissie.

(Zorgvisie/ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

‘Gezond belonen. Beleidsopties voor de inkomens van medisch specialisten’ (PDF)

9 REACTIES

 1. @peter, volgens mij maak jij de rekenfout..(en de meeste journalisten overigens).. De gemiddeld (gebudgetteerde) OMZET van de medisch specialist is €250000. Hier moeten praktijkkosten vanaf; goodwill en rente, pensioenpremie, arbeidsongeschiktheidsverzekering, nascholingskosten, accountant etc.. ect). Alles bij elkaar kom je dan al snel op 70000€ kosten.. Wat je dan overhoud is 180000€.. En dit is zeker geen slecht inkomen… Maar niet de tonnen waar iedereen het maar over heeft..
  Gaat het hier dan echt om bezuinigen?? Maakt het zoveel uit als de medisch specialist 20000 of 30000 € meer of minder verdient?? Lijkt meer op typisch Nederlandse afgunst..
  Ze werken hard en er zijn in Nederland genoeg mensen die zich niet inzetten voor de maatschappij en het 3 of 10 voudige binnen harken…
  De medisch specialist zit om en nabij de Balkenende norm… En daar werken ze hard voor en hebben ze een lang en pittig voortraject voor gevolgd..

 2. Lees alle reacties
 3. Een medisch specialist werkt gemiddeld 55 uur per week x 42 weken = 2310 uur per jaar.. Deel dat door 180k en je heb een uurloon van 78 euro/ bruto..
  Om hier te komen moet je ongeveer 10 jaar opleiding doen..
  Mensen… Houd toch eens met dat gezeur over specialisten salarissen.. Laat die mensen hun werk doen en concentreer je aandacht op de echte kosten in de zorg..
  Je vindt een dubbeltje terwijl er 100 euro uit je portomonee valt…

 4. Wat zijn journalisten toch oppertunisten.. Alleen maar SCOREN!!! Oud nieuws wordt breed uitgemeten en de realiteit verdraait… Wat hebben we in vredesnaam nog aan de huidige journalistiek.. Laat de lui eens leren lezen.. En niet alleen de eerste twee regels van een rapport.. Schandalig!!

 5. Allemaal in het kader van schijnpolitiek. Wat is nou exact het doel? Waarom moet het je als vrijgevestigde moeilijk gemaakt worden?
  In het buitenland zijn veel meer medisch specialisten, die dan weliswaar allemaal minder verdienen, maar netto is de maatschappij er daar meer aan kwijt. Bovendien wordt daar enorm veel inefficienter gewerkt dan hier (bv operaties alleen maar ’s ochtends omdat er ’s middags in de privekliniek bijgeklust moet worden). Dat is iets dat je in NL in veel mindere mate ziet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.