Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
21 en 22 juni 2022
9.00 – 16.00
Buitenplaats de Bergse Bossen
Traaij 299
3971 GM Driebergen
Tarieven
- Investering (btw vrij)
- € 1.399
Over deze masterclass
Capaciteit is schaars genoeg om juist te willen verdelen
Goede patiëntenzorg, kostenbeheersing en aantrekkelijk werkgeverschap, dat zijn de dagelijkse uitdagingen van zorgorganisaties. Om de schaarste van personeel, de steeds grotere zorgvraag en de stijgende kosten het hoofd te bieden is een efficiënt en doelmatig omgaan met resources cruciaal. Een belangrijke tool daarbij is capaciteitsplanning. Een goede planning van de inzet van medewerkers zorgt voor gemotiveerde, minder onder- of overbelaste medewerkers en kan leiden tot een betere kwaliteit van zorg. Dat wilt u toch ook?
De tweedaagse masterclass Capaciteitsplanning in de zorg biedt u alle ins & outs op het gebied van capaciteitsplanning binnen de care en cure. Naast het theoretische kader wordt ingegaan op de diverse rekenmodellen. Ook worden een aantal praktische casussen gepresenteerd. Deze worden nabesproken en gerelateerd aan de theoretische beschouwingen. Omdat het gaat over capaciteitsplanning in de zorg komen ook de echelon specifieke aspecten aan bod. De docenten bespreken ook integraal capaciteitsmanagement als een van de vraagstukken op het terrein van organisatieontwikkeling.
Dit programma staat onder bevlogen leiding van Prof. dr. Bart Berden, RvB ETZ | hoogleraar organisatieontwikkeling in het ziekenhuis bij Radboudumc en Prof. dr. Frits van Merode, hoogleraar Logistiek en Operations Management in de Zorg , Maastricht UMC+.terrein van de organisatieontwikkeling.

Na twee intensieve dagen heeft u:
- Meer inzicht in de cijfermatige onderbouwing van strategische keuzes.
- Alle informatie over de zorgvraag en wat dit betekent voor uw personeel en de capaciteit.
- De laatste technologische ontwikkelingen en hoe u gebruik kunt maken van nieuwe technieken.
- Praktische casussen inclusief de kwantitatieve component vanuit de cure.
- Inzicht in integrale capaciteitsplanning als een van de vraagstukken op het terrein van de organisatieontwikkeling.
Beperkt aantal plekken beschikbaar
Om voldoende interactie en persoonlijke aandacht te garanderen biedt deze masterclass plaats aan een select gezelschap. Meld u daarom vandaag nog aan en ontdek hoe u het volledig potentieel van uw zorgorganisatie benut.
Bij uw deelname ontvangt u het boek ‘Capaciteitsplanning in de zorg’ van Bart Berden, Leo Berrevoets, Frits van Merode, Windi Winasti.
Programma
- Welkom
- Kennismaking
- Aandacht voor persoonlijke leerdoelen
Brede overtuiging is dat zorg kwalitatief beter kan en doelmatiger kan worden georganiseerd. Daarin zijn al veel stappen gezet, maar blijft er zeker ook ruimte voor verbetering. In de inleiding bespreekt Bart Berden deze beweging. De ontwikkeling van de zorg en het zorgsysteem geschiedt van buiten naar binnen. Er wordt stilgestaan bij de relevante ontwikkelingen in de zorg. Niet alleen strikt bij doelmatigheid, maar ook bij maatschappelijke veranderingen en het belang en invloed daarvan.
Frits van Merode zal ook ingaan op de relatie tussen capaciteitsmanagement en zorglogistiek.
Regelmatig verschijnen rapporten over voorspellingen m.b.t. capaciteitsgebruik en zorgtrends, bijvoorbeeld substitutie naar eHealth van polibezoeken of van ziekenhuiszorg naar thuiszorg. Hoe moeten we deze informatie nu interpreteren en wat is zinvol gebruik daarvan? Hoe werkt het proces rondom de besluitvorming?
1. CARE & CURE Implementatie van capaciteitsmanagement, het veranderingsvraagstuk.
Om de zorg voor patiënten goed te plannen en te weten wat het ziekenhuis te wachten staat aan zorgvraag heeft Amphia het Hospital Control Center (HCC) opgericht. Actuele situaties van in-, door- en uitstroom wordt gemonitord en afgezet tegen de trend van afgelopen periodes en verwachtingen voor de komende. De volgende stip op de horizon is dat in samenwerking met een aantal verpleeghuizen en medisch specialistische revalidatie vorm en inhoud gegeven wordt aan Capaciteitsmanagement in de keten. De implementatie van Capaciteitsmanagement en de ontwikkeling van een HCC brengt een veranderingsopgave met zich mee. De filosofie van het Shingo instituut, die uitgaat van de gedachte dat menselijk gedrag doorslaggevend is bij het succesvol invoeren van veranderingen in een organisatie, helpt hierbij.
Drs. Pim Sas, Manager Procesverbetering & Innovatie – Hospital Control Center at Amphia Ziekenhuis
2. CURE: Goede zorglogistiek en planning door sociale netwerk samenhang
• Ziekenhuis
• Variabiliteit
• Sociale netwerken
Ziekenhuizen staan al jaren onder druk, maar het aansturen en verbeteren van deze grote complexe organisaties lijkt niet eenvoudig. Structurele tekorten aan middelen, personeel of bedden lijken ziekenhuis breed vooralsnog niet door de toepassing van lean werkwijzen, ICT of schaalvergroting opgelost te worden. Een onmisbare eerste stap om duurzame verbetering te realiseren, is om te weten hoe een ziekenhuis werkt. In deze workshop laten we zien dat het operationele systeem van ziekenhuizen in werkelijkheid anders functioneert dan vaak gedacht. Taken zijn sterk verdeeld en medewerkers, specialismen en afdelingen hebben eigen regels en gewoontes. De variabiliteit en onvoorspelbaarheid die het ziekenhuis daarmee zelf creëert, leidt tot grote uitdagingen. Maar is variabiliteit erg of hoort dat bij goede zorg aan patiënten met steeds complexere zorgvragen? Hoe hanteren goed presenterende ziekenhuizen deze variabiliteit? Welke samenhang moet er zijn tussen mensen en systemen om een ziekenhuis goed te laten functioneren?
Annelies van der Ham, Zelfstandig adviseur Squrious en promovendus zorglogistiek Universiteit Maastricht
Werk in de zorg wordt vooral uitgevoerd door mensen. Het managen van de capaciteit van een instelling draait in belangrijke mate om het goede HRM beleid. Wat is dat, goed beleid? In deze bijdrage wordt stilgestaan bij een integrale benadering, dat wil zeggen inclusief werving, behoud en verloop, gemiddelde werklast, differentiatie en flexibele inzet. Dat zijn termen met een kwalitatieve en kwantitatieve zijde. Ook voor het HRM beleid geldt toenemend niet zonder data en op feiten gebaseerd.
- Operations Management in de zorg
- Data-science
- Polikliniek
De vraag voor zorg in Nederland neemt de afgelopen jaren gestaag toe. Van zorginstellingen wordt verwacht om kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren en alle patiënten die zorg nodig hebben op tijd te helpen. Daarbovenop is er een trend ontstaan om de patiënt zoveel mogelijk ambulant te behandelen en de vrijheid te geven om zelf te kiezen wanneer hij naar het ziekenhuis gaat. Dit levert extra druk op de polikliniek van ziekenhuizen waar de patiënt voor het eerst in contact komt met een medisch specialist. Enerzijds moet er zo efficiënt mogelijk gewerkt worden en anderzijds moet er de flexibiliteit zijn voor professionals om af te wijken van gebaande paden bij complexe patiënten. Een goede strategie met betrekking tot planning en organisatie is daarom noodzakelijk. In deze workshop wordt gekeken naar de optimale ‘fit’ tussen flexibiliteit en efficiëntie voor een poliklinisch spreekuur met behulp van nieuwe Operations Management methodes en technieken.
Capaciteitsplanning krijgt sinds een aantal jaar volop aandacht in ziekenhuizen. Voor toekomstige zorg ligt de nadruk echter op ‘de juiste zorg op de juiste plek’, wat betekent dat met name oudere patiënten minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen of daar korter verblijven. Dat maakt capaciteitsplanning tot een ketenvraagstuk, waarbij verpleegzorg in woonzorgcentra en thuiszorg een sleutelrol spelen. De VVT krijgt hiermee een centrale rol. Thebe is betrokken bij TMZ Breda en omstreken, een regionale samenwerking waarin tien zorgorganisaties in West-Brabant een ketenbrede organisatie ontwikkelen die patiënten de juiste zorg op de juiste plek bieden. Het capaciteitsplanning vraagstuk in deze keten wordt in deze masterclass uiteen gezet, waarbij de lopende projecten en geleerde lessen aan bod komen.
Worstelt uw organisatie met een uitdaging op het gebied van capaciteitsplanning? Zoekt u een oplossing voor het maximaliseren van de beddencapaciteit? Draag uw casus aan, maak gebruik van elkaars expertise en pas alle opgedane kennis toe in de praktijk
Tegen welke strubbelingen bent u aangelopen bij de behandelde casus? Welke afwegingen zijn gemaakt? Welke ordening is aangebracht in de systematiek van berekening? Tijdens dit onderdeel delen de cursusleiders hun visie en aanpak zodat u daar in de dagelijkse praktijk mee verder kunt.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Prof. dr. Bart Berden
Leo Berrevoets
Henri Boersma
Annelies van der Ham
Frits van Merode
Pim Sas
Gert Leeftink
Simone Mons
Reviews
"Mooie combinatie praktijk en theorie, hoge kwaliteit sprekers en veel gelegenheid tot uitwisselen ervaringen."
Praktisch
Voor wie?
De masterclass Capaciteitsplanning in de zorg is bedoeld voor managers op strategisch, tactisch en operationeel niveau in gezondheidszorgorganisaties, voor organisatieadviseurs, HRM-adviseurs en overige geïnteresseerden.
Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep van de masterclass behoort, mail dan gerust naar annemarie.kreijenbroek@bsl.nl.
Datum & tijden
Datum
21 en 22 juni 2022
Tijden
Dag 1 | 09.00 – 21.00 uur
Dag 2 | 09.00 – 16.00 uur
Accreditatie
De masterclass Capaciteitsplanning in de zorg is geaccrediteerd voor 13 punten door Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) in de Algemene Scholing Cluster 1, 2 en 3.
Deze masterclass staat gelijk aan een studiebelasting van 12 uur.
Maximum aantal plekken
In verband met de hoge mate van interactie is een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Tarieven
- €1.399 | per persoon
Alle tarieven zijn btw vrij en zijn inclusief documentatie, maaltijden en een overnachting.
Annuleren
Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van de masterclass, dan brengen wij € 250,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken
Contact
Bekijk ook
Blijf op de hoogte
Schrijf u in voor de nieuwsbrief