De veranderingen in de zorg vragen veel van u als manager. Eén van de uitdagingen is om nog slimmer en slagvaardiger te opereren om zo de kwaliteit en continuïteit van de zorg binnen uw (zorg)instelling te kunnen waarborgen.
Hoe gaat u hiermee om? En welke strategische keuzes moet u hierbij maken? Hoe speelt u in op de laatste trends en (online) ontwikkelingen in de gezondheidszorg? En wat is de rol van zorgverzekeraars anno 2018?
In deze collegereeks gaat een gevarieerde groep hoogleraren en praktijksprekers in op de uitdagingen die bestuurders en managers in de zorg te wachten staan. Ze dragen op een inspirerende en praktijkgerichte wijze hun kennis over. Stel hen al uw vragen over dé zeven management onderwerpen in de zorg op dit moment.
Doelstellingen:
- In kort tijdsbestek hoort u de zeven belangrijke zorgthema’s van dit moment
- Zie hoe u kunt inspelen op actuele trends en ontwikkelingen in de zorg
- Opereer slimmer en slagvaardiger om de kwaliteit binnen uw zorginstelling te kunnen blijven borgen
Programma:
- College 1 – 13 maart | Zorgstrategie en organisatie
- College 2 – 20 maart | Innovatie in de zorg
- College 3 – 27 maart | Financieel management in de zorg
- College 4 – 3 april | De rol van de zorgverzekeraars
- College 5 – 10 april | Kwaliteit en veiligheid in de zorg
- College 6 – 17 april | Ketensamenwerking in de zorg
- College 7 – 24 april | Verandermanagement in de zorg
De colleges vinden plaats op dinsdag 13, 20 en 27 maart en 3, 10, 17 en 24 april 2018. De colleges zijn filevrij en na afloop houdt u nog een behoorlijke avond over.
Programma
15.00 uur Ontvangst
15.30 uur Aanvang college
17.00 uur Pauze (inclusief lichte maaltijd)
19.00 uur Afsluiting college
College 1 | 13 maart 2018
Zorgstrategie en organisatie
Dr. Jeroen van der Velden | Associate Professor Strategy Alignment en Director Center for Strategy bij Nyenrode Business Universiteit
Strategie in verandering
- Wat is strategie nu eigenlijk?
- De waarde van strategisch denken
- Verandering in strategische stijlen
- Het vergroten van het aanpassend vermogen
“Strategie is een patroon in een stroom van acties; of een consistente manier van handelen gedurende een bepaalde tijd” (Mintzberg).
De veranderingen in de gezondheidszorg plaatsen beslissers en beleidsmakers voor grote uitdagingen. Nieuwe business modellen en toenemende eisen van de clientèle, zowel in de vorm van een grotere vraag als een hoger niveau van de dienstverlening, zetten veel instellingen onder hoge druk. De in het verleden gehanteerde strategische managementstijlen bieden daarbij onvoldoende houvast om de hedendaagse complexe vraagstukken in de juiste banen te kunnen leiden.
Strategische keuzes zijn niet alleen gericht op het realiseren van oplossingen, maar moeten bijdragen aan het vermogen van de organisatie om oplossingsrichtingen gaande weg in te kunnen vullen. Daarbij is het effectief balanceren met de belangen en betrokkenheid van partijen zoals medewerkers, zorgverzekeraars, gemeentes en niet te vergeten de clientèle cruciaal voor succes.
Jeroen van der Velden gaat in dit college in op strategische verandervraagstukken, de waarde van strategisch denken en wat men kan doen om het aanpassend vermogen van een organisatie te vergroten en de rol van het strategieproces daarbij.
College 2 | 20 maart 2018
Innovatie in de zorg en digitale zorg
Saskia Timmer | Zorginnovator en veranderkundige
In de komende jaren moeten zorgprofessionals en hun leidinggevenden werken binnen een bevroren budget: dat is een budget dat even hoog blijft als in 2016. Intussen neemt de vraag naar zorg toe evenals het diagnostisch en behandelaanbod.
Dit vraagt meer of minder expliciet om substitutie van tweede naar eerste en zelfs nulde lijn en innovatie met behulp van zorgtechnologie. Van face-to-face contact naar patiëntgestuurde zorg, waarbij technologie patiënt en behandelaar ondersteunt en het zorgproces faciliteert. Geen groei sec, maar groei dankzij substitutie en optimalisatie.
Visie, focus, strategisch inkoopbeleid en businesscase zijn hierbij beleidsinstrumenten. Echter, procesoptimalisatie in combinatie met de juiste implementatiemethode zorgen voor daadwerkelijk resultaat.
College 3 | 27 maart 2018
Financieel management in de zorg
Drs. Sander Oude Luttikhuis | Directeur CapaxCapital partners, fundraiser en investeerder
Sturen op financiële kengetallen en ratio’s
Organisaties in de zorgsector manifesteren zich in toenemende mate op (internationale) kapitaalmarkten. Daarom is het belangrijk te begrijpen wat de taal is die financiers spreken en waar financiers naar kijken bij het beoordelen van investerings- en financieringsproposities. Hoe vertaalt u de business case naar een case die te financieren is.
Dit college gaat in op:
- het begrijpen en beoordelen van de belangrijkste financiële overzichten; balans en resultatenrekening
- de cashflow- en ratioanalyse van organisaties in de zorg
- aan de hand van praktijkcases gaat u werken met de belangrijkste financiële kengetallen
College 4 | 3 april 2018
De rol van de zorgverzekeraar
Bas van der Mierden | Directeur eigenaar van Prometheus Healthcare bv
Zorgverzekeraars anno 2018
Zorgverzekeraars zijn de uitvoerders van het marktbeleid. Ze geven richting aan doelmatige en kwalitatieve inkoop. Maar is deze toebedeelde inkooprol gelijk aan de wensen van hun klanten, de polishouders? Gaat dit veranderen en hoe kan de consument meer sturing geven aan de rol van de zorgverzekeraars. Is de vrije artsenkeuze van cruciaal belang?
College 5 | 10 april 2018
Kwaliteit en veiligheid
Wim Schellekens | Strategisch adviseur en RvT Ipse de Bruggen en Diakonessenhuis Utrecht/Zeist
In dit college staat centraal wat de rol en verantwoordelijkheid is van professionals, leidinggevenden en raad van bestuur als het gaat om kwaliteit en veiligheid van zorg, mede in relatie tot de kosten. Moet kwaliteitsbeleid leiden tot de administratieve lastendruk zoals we nu zien gebeuren en die zo demotiverend werkt op professionals?
Aan de orde komt hoe dit veel beter kan en ook stimulerend is. Basisprincipes van kwaliteit, kwaliteitsbeleid en hoe deze kunnen worden geïntegreerd in het strategisch beleid en de planning- en controlcyclus van de zorginstelling zullen worden behandeld. Ook het beleid inzake verantwoording intern/extern via indicatoren komt aan de orde.
College 6 | 17 april 2018
Ketensamenwerking in de zorg
Prof. dr. Jack van de Veen | Hoogleraar en houder van de EVO leerstoel Supply Chain Management bij Nyenrode Business Universteit
Binnen de zorgsector werken betrokken, goed opgeleide en hardwerkende professionals die allemaal het beste willen voor de patiënt. Maar, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is dat geen garantie voor goede zorg. Een patiënt heeft doorgaans te maken met verschillende professionals en instellingen. Er kan pas sprake zijn van ‘goede zorg’ als al deze partijen én ieder hun eigen werk zo goed mogelijk doen én optimaal samenwerken vanuit het gemeenschappelijk patiëntenbelang. Dit college gaat in op het tweede aspect; de zogenaamde ‘ketensamenwerking.’ Hieronder vallen ook bijvoorbeeld het managen van zorgpaden, lean management en zorglogistiek.
Meer specifiek wordt ingegaan op onder meer:
• Welke ‘problemen’ kunnen met behulp van ketensamenwerking worden opgelost?
• Wat zijn de principes van ketensamenwerking in de zorg?
• Waarom blijkt ketensamenwerking in de praktijk zo moeilijk?
• Welke methodes kunnen worden toegepast?
• Welke partijen in de zorgketen zouden wat kunnen of moeten doen?
Belangrijke aspecten zoals het creëren van vertrouwen, informatiedeling, het afstemmen van beslissingen, het creëren van win-win situaties en nieuwe vormen van leiderschap komen aan de orde. Hierbij zal bepleit worden dat een paradigmaverandering noodzakelijk is om Ketensamenwerking in de (zorg)praktijk te laten slagen.
College 7 | 24 april 2018
Verandermanagement in de zorg
Drs. Jo Vincken | Programma directeur publiek domein & zorg, Nyenrode Business Universiteit
Verandermanagement in de zorg vraagt steeds meer een gedifferentieerde aanpak. Veranderingen binnen de eigen zorginstelling vereisen een andere invalshoek dan veranderingen waar ook externe partijen bij betrokken zijn. Steeds meer ontstaan veranderingen door soms complexe samenwerking tussen partijen. Partijen zitten daarbij soms gevangen in de spagaat tussen zelfbelang en collectief belang.
Verandering ontstaat doordat partijen bijvoorbeeld leren kijken naar mogelijke gemeenschappelijke toegevoegde waarde, durven nadenken over nieuwe businessmodellen en weten hoe zij zich in die samenwerking moeten opstellen om succesvol te zijn.
In dit college komt aan de orde welke benaderingswijzen passen bij welke omstandigheden. Basis daarbij is het (leren) typeren van de omstandigheden: wat is eigenlijk de veranderopgave? En daaraan gekoppeld: welk type benadering biedt dan de grootste kans op succes? En wat betekent dat voor de eigen rol en opstelling in een verandering.

Dr. Jeroen van der Velden

Prof. dr. Jack van der Veen

Drs. Jo Vincken

Saskia Timmer

Bas van der Mierden

Drs. ing. Sander Oude Luttikhuis

Wim Schellekens
Voor wie?
De collegereeks Management in de zorg is bedoeld voor onder meer raad van bestuur, directie, managers en professionals werkzaam voor een cure- of care instelling en aan de zorg gelieerde organisaties als zorgverzekeraars, overheid en consultancy.
Vooropleiding
De opleidingen van Zorgvisie Academy worden gegeven op Post HBO-niveau. U hoeft echter geen vooropleiding op HBO-niveau voltooid te hebben. U kunt het programma goed volgen als u opereert op HBO werk- en/of denkniveau. U kunt dit ook verkregen hebben door relevante werkervaring.
Wie gingen u onder meer voor?
Hieronder vindt u een overzicht van een aantal oud-deelnemers van de collegereeks Management in de zorg. Wilt u weten of deze collegereeks ook voor u geschikt is? Neemt u dan contact op met Joanne Bijleveld via 030 – 638 37 11 of joanne.bijleveld@bsl.nl. Of vul het interesseformulier in.
Bedrijfsnaam | Functie |
AmbulanceZorg R’dm-Rijnmond | Algemene directie |
Antonius Zorggroep Sneek | Bestuur |
Apotheek Nauta | Algemene directie |
Apotheek Nauta | Apotheker |
Bernhoven | Teamleider RVE KNO |
Birchwood Take Care Management | Algemene directie |
BNG Bank | Manager Public Finance |
Ciran | Financieel directeur |
D&A medical group bv | Consultant/Adviseur |
De Zellingen | Bestuur |
Driestroom | Projectleider |
EigenZorg.Com | Investeerder |
ETZ | Beleidsmedewerker |
Federatie Medisch Specialisten | Senior Adviseur Kwaliteit |
Gemeente Dordrecht | Algemene directie |
GJH Bogaerts Holding BV | Algemene directie |
Groene Hart Ziekenhuis | Arts |
Haspel Den Bosch | Directeur bedrijfsvoering |
Huisartsen Coöperatie Eemland | Bestuur |
Huisartsenpost West-Friesland | Manager Kwaliteit & ICT |
HVO-Querido | Hoofden van dienst |
IM! Inspiratie voor Management | Communicatiemanager |
Kentalis | Regio manager |
Lexsigma Healthcare | Consultant/Adviseur |
LUMC | Consultant/Adviseur |
M&I/Partners | Consultant/Adviseur |
Maasstad Ziekenhuis | Manager |
Maatschap MSB Almere e.o. | Bestuur |
MC Slotervaart | Arts |
MCH-Bronovo ziekenhuis | Arts |
Ministerie van Defensie | Algemene directie |
MMC | Commercieel directeur |
Particulier | Adviseur |
Plesman apotheek | Commercieel directeur |
Reinier de Graaf Groep | Hoofd research unit oncologische zorg |
S&L zorg | Management Trainee |
Stichting Geriant | Bestuur |
Stichting mirro | Productmanager |
Stichting Q-support | Bestuur |
Stichting Rivierduinen | Algemene directie |
Stichting ZuidZorg | Secretaris Raad van Bestuur |
Tempo-Team | Strategisch senior Accountmanager |
Treant | Hoofd personeelszaken |
Turnwise management & coaching | Eigenaar |
UMC Utrecht | Directeur fondsenwerving |
UMCG | Beleidsmedewerker |
VGN | Beleidsmedewerker |
VU medisch centrum | Consultant/Adviseur |
Zonnehuisgroep Amstelland | Hoofd zorg/welzijn |
Zorg en Zekerheid | Senior Zorginkoper Cure |
Zuyderland | Hoofd zorg/welzijn |
Datum
Dinsdag 13, 20 en 27 maart en 3, 10, 17 en 24 april 2018
Tijd
15.00 uur Ontvangst
15.30 uur Aanvang college
17.00 uur Pauze (inclusief lichte maaltijd)
19.00 uur Afsluiting
Locatie
Nyenrode Business Universiteit (routebeschrijving)
Straatweg 25
3621 BG Breukelen
Tarief
€ 2.195,- per persoon (excl. btw)
Accreditatie
ABAN geaccrediteerd voor 21 punten.
Certificaat
Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat van Zorgvisie Academy i.s.m. Nyenrode Business Universiteit.
Catering
Inclusief lichte maaltijd
Aanmelden
Schrijf u gemakkelijk in via het inschrijformulier.
Contact
Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Willemijn Herfkens
M: 06 – 19 00 06 04
E: willemijn.herfkens@bsl.nl
Joanne Bijleveld (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 37 11
E: joanne.bijleveld@bsl.nl
Annuleren
Een inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de opleidingsdatum, wordt een bedrag van € 50 wegens administratiekosten in rekening gebracht. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750 (excl. BTW) per persoon bedragen de administratiekosten € 250. De administratiekosten bedragen € 35 indien de kosten van de betreffende opleiding, cursus, workshop of training minder dan € 100 bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich in dat geval wel laten vervangen door een ander persoon.