Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Controleer bestraalde mensen op hartziekten’

Mark van Dorresteijn
Controleer mensen die bestraald zijn wegens kanker, elke vijf tot tien jaar op hartziekten. Daarvoor pleiten Europese en Amerikaanse cardiologen in het tijdschrift European Heart Journal - Cardiovascular Imaging.
‘Controleer bestraalde mensen op hartziekten’

Naar schatting krijgt tien tot dertig procent van de mensen die een bestraling in de borst hebben gehad, binnen vijf tot tien jaar na de behandeling als gevolg daarvan hartklachten.

Hartklachten

‘Hartziekten die het gevolg zijn van bestraling, komen vaker voor omdat steeds meer mensen kanker overleven. Het is een risico op lange termijn en door bestraling veroorzaakte hartziekten openbaren zich vijf tot twintig jaar na de behandeling’, zegt de Belgische cardioloog Patrizio Lancellotti.

Hoge doses bestraling

Volgens Lancellotti hebben patiënten met Hodgkin en borstkanker in het verleden vaak hoge doses bestraling op hun borst gekregen. Daardoor is de kans op overlijden door een ziekte van de hartslagader of door een verminderde bloedtoevoer van het hartspierweefsel toegenomen. Weliswaar worden nu bij bestraling lagere doses gebruikt, maar ex-kankerpatiënten lopen nog altijd een grotere kans op hartziekten, in het bijzonder als het hart in het bestraalde gebied lag. Dat geldt voor patiënten met Hodgkin, borstkanker en slokdarmkanker. (bron: ANP)

1 REACTIE

  1. Het is heel mooi om optimale preventieve en controlerende zorg te bieden. Maar ja, in Nederland mogen de kosten niet stijgen. Dus, mogen deze mensen niet opgeroepen of verwezen worden voor zo’n onderzoek. Of gaat de huisarts ook cardiologisch specialistisch onderzoek doen bij deze mensen. De zorg moet toch van de tweede naar de eerste lijn? Ik ben benieuwd wat de minister daarvan vindt. Of heeft zij wat extra geld voor deze mensen, die hun kwaardaardige aandoening hebben overleeft. Maar nu wel mogen sterven aan de complicatie van de bestraling, de behandeling: zijnde een hartaandoening. Want ja dat zou overschrijding van het macrobudget betekenen. Of deze patienten dat iets zou kunnen schelen. Het is maar een voorbeeld van totaal ontbreken van kennis bij de politici, inclusief de minister en haar ambtenaren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.