Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

COPD-patiënt eerder in gevaar dan gedacht

COPD-patiënten krijgen al in een vroege fase van de ziekte te maken met veel meer dan alleen maar longklachten. De hoeveelheid spiermassa vermindert, de kwaliteit van spierweefsel gaat achteruit en vet wordt op een gevaarlijke plek in het lichaam opgeslagen. Hierdoor is het risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd.
COPD-patiënt eerder in gevaar dan gedacht

De onderzoeksresultaten over COPD zijn afkomstig van promovendus Bram van den Borst. Van den Borst promoveert vrijdag 17 mei aan de Universiteit Maastricht op zijn onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste patiënten met een milde vorm van COPD overlijden aan hart- en vaatziekten, en dus niet direct aan longfalen.

Stoppen met roken
Van den Borst licht toe dat preventie van COPD veel breder is dan alleen stoppen met roken: ‘Klachten van COPD in een vroege fase houden sterk verband met iemands leefstijl. Veel patiënten hebben minder lichaamsbeweging en hebben bovendien een ongezond voedingspatroon. Ik pleit er dan ook voor om de stoppen-met-roken-poli voor COPD-patiënten uit te breiden tot een leefstijl-interventie-poli. Patiënten met een milde vorm van COPD zijn namelijk nog wel in staat om een intensieve training te doen om spierontwikkeling en vetverdeling te verbeteren. Daarnaast kan het optimaliseren van het dieet een positieve invloed hebben. Met als gevolg dat hun risico op diabetes en hart- en vaatziekten kan worden verminderd.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.