Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dashboard met vitale patiëntdata verhoogt echt kwaliteit van zorg’

Redactie Qruxx
Het realtime Covid-Dashboard waarmee het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht de coronacrisis voortvarend wist te managen, is in korte tijd doorontwikkeld tot een instrument met voorspellende waarde over de conditie van individuele patiënten. Zó relevant en gebruiksvriendelijk, dat leverancier ChipSoft van het elektronisch patiëntendossier HiX de toepassing razendsnel heeft ‘geadopteerd’ en deze nu zonder meerkosten aanbiedt aan alle HiX-ziekenhuizen.

Tijdens de piek in het aantal patiënten hadden wij  dankzij het realtime Covid-Dashboard op de corona-afdelingen steeds snel zicht op de ziekste patiënten”, zegt longarts Eric van Thiel van het ASz. “Die patiënten bezoek je dus het eerste tijdens je visite, je draagt ze het meest gedetailleerd over en houdt ze extra goed in de gaten. Dat is allemaal extra kwaliteit van zorg.”

Stoplichtkleuren

Het doorontwikkelde dashboard omvat zeven ‘vitale parameters’ en calculeert op basis daarvan het risico op verslechtering in de toestand van de patiënt. Net als de managementversie van het Covid-Dashboard van het ASz haalt ook deze variant zijn data direct op uit HiX.

In één oogopslag, met behulp van stoplichtkleuren, presenteert het vitale patiëntwaarden: ademfrequentie, zuurstofgehalte, zuurstofgebruik, hartfrequentie, bloeddruk, temperatuur en bewustzijn.

Mark Friebel

De verpleging kan op basis hiervan indien nodig de zaalarts raadplegen. Eventueel kan de Intensive Care in consult gevraagd worden. Van Thiel: “Het dashboard vervangt niet de klinische blik, maar heeft wel een betrouwbare signaalfunctie. Op de corona-afdelingen werken tijdelijk veel zorgverleners die minder gewend zijn om met veel ernstig zieke patiënten tegelijk te werken. Voor hen was en is het dashboard een welkom hulpmiddel.”

Hulp welkom

“We experimenteren al jaren met uiteenlopende vormen van een ‘early warning system’ om vitaal bedreigde patiënten vroegtijdig te identificeren”, vertelt Mark Friebel, Chief Medical Information Officer (CMIO) en KNO-arts van het ASz. “Door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling gekomen. In slechts twee maanden tijd kregen we te maken met bijna zeshonderd opnames van ernstig zieke patiënten die allemaal een zelfde ziektebeeld hadden en allemaal kans om op te IC te belanden. Gezien deze bijzondere populatie en ook gezien de druk op het personeel, was alle hulp welkom om de ziekste patiënten er snel uit te kunnen filteren.”

De hulp kwam in dit geval van betrouwbare data, die allemaal al voorhanden bleken te zijn. Het Bedrijfsinformatiecentrum van het ASz bouwde aanvankelijk voor het crisiscommandoteam vanuit HiX een dashboard met daarin de actuele beddencapaciteit, de bedbezetting in de kliniek, de drukte op de Spoedeisende Hulp, het aantal geteste en besmette patiënten, het coronagerelateerde personele verzuim en de voorraad van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Dit bleek zo waardevol dat voortdurend nieuwe data werden toegevoegd en nieuwe varianten aan verschillende interne gebruikersgroepen beschikbaar werden gesteld. Dit leidde tot het klinische dashboard. Het is gebouwd met Microsoft PowerBI. Om de vijf minuten wordt data uit HiX verladen naar het dashboard. Opdracht geven tot calculatie is niet nodig, dit gebeurt steeds vanzelf.

Sturen op data

Eric van Thiel

Friebel: “In korte tijd zijn zorgverleners zich veel bewuster geworden van de waarde van actuele data in de patiëntenzorg en bij de overdracht. Het gaat om véél meer dan ‘verplichte veldjes’ in het elektronisch patiëntendossier. Je kunt op deze data daadwerkelijk sturen. Met de data komt het inzicht in welke patiënt wat nodig heeft, maar ook in bijvoorbeeld het benodigde aantal IC-bedden de komende uren of dagen, zodat je die vrij kunt houden. Het resulteert direct in betere zorg en vermoedelijk ook in minder kans op overlijden.”

Het dashboard blijft in de toekomst in het Albert Schweitzer ziekenhuis zichtbaar voor iedere behandelaar en verpleegkundige in de kliniek, voor iedere patiënt met wie zij een behandelrelatie hebben. Van Thiel: “Ik denk dat het dashboard vooral zijn waarde kan bewijzen binnen een homogene patiëntengroep. Lopen de ziektebeelden sterker uiteen, dan blijft het ook met dashboard lastiger prioriteren.”

Niets extra’s

Het Albert Schweitzer ziekenhuis experimenteert al een aantal jaar met sensoren onder de matrassen van patiënten op de chirurgische afdelingen. Deze ‘matjes’ registreren diverse vitale parameters en geven op een centraal scherm op de verpleegkundigenpost en via de pagers aan wanneer een patiënt in een alarmfase terechtkomt. “Dat is prachtig”, vindt Friebel, “maar het is een afzonderlijk systeem met eigen hard- en software.

Het grote voordeel van een dashboard ‘bovenop’ HiX is dat het zorgpersoneel er niets extra’s voor hoeft te doen. Van belang is wél dat alle reguliere metingen worden uitgevoerd en de resultaten ingevoerd.” De aanwezigheid van het dashboard zal daarin juist stimulerend kunnen werken, verwacht de CMIO, naarmate zorgverleners de betekenis van data meer gaan ervaren.

Zijn wens en droom voor de toekomst is dat apparatuur zoals saturatie- en bloeddrukmeters hun data meteen zelf naar HiX sturen. Friebel: “Hoe completer de database, hoe makkelijker en eerder we trends kunnen waarnemen en het systeem zelf kunnen laten leren. Het dashboard is een zeer mooie eerste stap naar echte ‘data driven healthcare’.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.