Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘De zorg kan niet meer gefinancierd worden op basis van interventies’

Corine Lutz
Gezondheid en preventie vallen buiten de vergoeding uit het basispakket. Belachelijk, volgens Imca Cohen, arts Integrale Leefstijlgeneeskunde (IL) en anesthesioloog - pijnspecialist. “Gezondheid betekent ook het voorkomen van ziekte. Dus willen we alleen ziekte vergoeden of ook gezondheid? De angst dat artsen met minder interventies minder gaan verdienen, daar moeten we vanaf.”
Geldgebrek
Foto: Marco2811/Fotolia

Gezondheid en met name mentale gezondheid

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Een goed verhaal met een helikopterview vanuit de praktijk. Dat de structuur in ons Zorgstelsel niet klopt, wordt ook in deze bijdrage duidelijk. De Overheid, maar nu ook de NZa het ZiN zijn niet meer bij machte de onbalans tussen preventie en curatie eruit te krijgen. Het Nederlandse volk wordt nu zichtbaar gestraft voor het loslaten ( door de wetenschap??) van de preventiekracht die er ooit in de “nulde lijn” en eerste lijn vanuit krachtige geneeskundige kennis (hoe hoort het?; anatomie, fysiologie, biochemie, orthopedagogie) gebezigd werd om vooral het kind sterk, gezond en op alle fronten weerbaar in de volwassenheid te krijgen. Als de gewone mens niet meer in de jeugd krijgt aangeleerd hoe je bij de zeer vervelende gevolgen van zeker de huidige verkeerde leefstijl moet wegblijven, blijft de Zorgtanker op ramkoers met de ijsberg.
      Rond de ervaring van Cohen op een “pijnpoli” voor rugklachten kan dit verduidelijkt: Er bestond namelijk preventie op rugproblemen! Nu is het een melkkoe voor heel veel zorgverleners, maar we weten al bijna twee eeuwen, dat het zitten op (heel) jonge leeftijd niet goed is voor de kinderrug. En sinds vijftig jaar, dat zittend kantoorwerk de volwassen rug beschadigd. Artsen/ hygiënisten (leefstijlgeneeskundigen avant la lettre???) adviseerden kinderen alleen liggend te vervoeren ( de reiswieg), veel (buiten) te spelen. Ouders letten op de sta-en zithouding van hun kroost. De artsen zorgden voor schoolgymnastiek om de gevolgen van zitten te beperken, ontwierpen de ergonomisch verantwoorde schoolbanken, lieten ook zittende kinderarbeid verbieden (toen geen uren mobieltjes bedienen maar sigaren rollen) en begonnen zich als schoolartsen te profileren om de “schoolziekten” bijziendheid en rugverkrommingen (alle, niet alleen scoliose) er snel uit te halen en bij te sturen met oogoefeningen, brillen, dan wel heilgymnastiek (lichaamsoefeningen) voor de wervelkolom. Als je oogbol niet goed ontwikkelt verlies je je zicht op latere leeftijd, weten we nu. Als je houding niet goed ontwikkeld, dan krijgt slijtage van de rug , maar ook vroege slijtage in andere gewrichten een grote kans. Uit Generation-R cohort (ErasmusMC) blijkt dat bij MRI van 550 9-jarige (!!) kinderen al in 73% een “bulging disc” aanwezig. Voorstadium van hernia’s en garantie op een leven lang rugpijn. De Toekomstverkenning 2040 van het RIVM laat volledig van de vergrijzing losgezongen , zelfs exponentieel stijgende incidentie voor rugproblemen en artrose zien. Zelfs door verdubbeling van het aantal specialisten niet meer in de curatieve zorg weg te werken. Maar hoe krijg je economie weer vlot door met een gezonder bevolking tot veel minder zorg- en uitkeringskosten te komen. Misschien door inderdaad als Cohen aangeeft het kind weer als eerste te laten begrijpen, wat de huidige leefstijl straks voor hen aan ellende in petto heeft. Maar ook door het lichamelijk onderzoek naar de houding en de flexibiliteit in de rug weer te gaan waarderen als leidraad voor het wegblijven uit ziekenhuizen. Helaas is in geen enkele opleiding (ALO, FT, Bewegingswetenschap, maar ook Geneeskunde en Orthopedie ) de kennis over hoe je over de lichaamshouding moet denken en hoe je er nar moet kijken, nog te vinden. Dijkgraaf antwoordde ons hierover, dat het ministerie OCW alleen stelselverantwoordelijk is, en zich niet met inhoud van opleidingen mag bemoeien. Tsjaaa…

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.