Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dosering bij zieke pasgeborenen nog te onnauwkeurig’

Mark van Dorresteijn
De hoogte van de dosering bij pasgeborenen die op de intensive care worden verpleegd, hangt niet alleen af van het lichaamsgewicht. Tal van andere factoren spelen hierbij ook een rol. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en het Erasmus MC.
‘Dosering bij zieke pasgeborenen nog te onnauwkeurig’

De dosering voor kinderen wordt vaak alleen gecorrigeerd voor lichaamsgewicht, maar dat blijkt nu mogelijk onvoldoende te zijn. Catherijne Knibbe, klinisch farmacoloog aan de Leidse Universiteit: “Een gezond kind blijkt veel meer van het slaapmiddel midazolam voorgeschreven te kunnen krijgen dan bijvoorbeeld een kind van hetzelfde lichaamsgewicht dat met een ernstige infectie op de Intensive Care ligt. Dit onderzoek biedt handvatten om te komen tot een doseeradvies dat veel meer op het individuele kind is toegesneden.

Morfine bij pasgeborenen

Voor morfine wijzen de eerste onderzoeksresultaten uit dat bijvoorbeeld te vroeg geboren baby’s genoeg zouden kunnen hebben aan een kwart van de dosering die tot nu toe gebruikelijk is”, meent Catherijne Knibbe, klinisch farmacoloog aan de Leidse Universiteit. “Het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis zag in de praktijk al dat enkele baby’s na langdurige behandeling met morfine ontwenningsverschijnselen vertoonden. Nu wijst onderzoek dus uit dat de benodigde hoeveelheid morfine per baby sterk kan verschillen.”

Minder medicatie

Volgens Knibbe is deze kennis van groot belang voor artsen, maar ook voor farmaceutische bedrijven, die sinds twee jaar aan strengere Europese wetgeving moeten voldoen voor kindermedicijnen. Knibbe: “Ik denk dat deze onderzoeksresultaten ertoe leiden dat we in sommige gevallen kinderen minder medicatie hoeven te geven, waardoor minder bijwerkingen optreden en een kind toch een hele goede behandeling krijgt. Dat zie ik als grote winst: voor artsen, maar in de eerste plaats ook voor de kinderen en hun ouders.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Pasgeboren baby’s VUmc mogen terug naar ic-afdeling

Robotbabyzeehond in Westfriesgasthuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.