Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Duitse ‘Gesundheidskarte’ is een grote flop

Annelies Vermeulen
De Duitse 'Gesundheidskarte' had een revolutie moeten zijn in de gezondheidszorg, maar ontpopt zich nu als een grote flop. Dat schrijft de Duitse krant Der Spiegel. Toch wordt de kaart ingevoerd.
Duitse 'Gesundheidskarte' is een grote flop

Patiënten kunnen de kaart met medische informatie bewaren in hun portemonnee. De doelen waren het voorkomen van misbruik, geen dubbele onderzoeken meer en in noodgevallen de nodige medische informatie snel bij de hulpverleners.

Foto

Maar eigenlijk is de foto de enige vernieuwing ten opzichte van de oude verzekeringskaarten, schrijft Der Spiegel. De online link laat nog meer dan twee jaar op zich wachten en dat is de enige manier waarop de kaart een voordeel kan zijn. Via de link met een beveiligde toegang zouden artsen en andere hulpverleners de medische geschiedenis van de patiënt kunnen inzien.

Infrastructuur

De reden dat het misgaat is dat er te veel actoren bij betrokken zijn. Artsen, verzekeraars en ziekenhuizen en verschillende politieke partijen hadden de ontwikkeling onder zich. Volgens tegenstanders wordt de kaart nu geleverd zonder dat de nodige infrastructuur aanwezig is. Aan de kaart is al tientallen miljoenen euro’s uitgegeven. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Nederland door EPD lager op mondiale ICT-ranglijst

Belgisch EPD weer stap dichterbij

Britse patiënten mogen als proef EPD inzien

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is eigenlijk best een hilarische situatie. In Duitsland zitten ze dus met een zorgpas á 500 miljoen euro, maar nog geen landelijk infrastructuur. Wij zitten daarentegen met een landelijk infrastructuur á 300 miljoen euro, maar die mag wettelijk niet “gebruikt” worden.
    Oftewel: het licht niet perse aan de gekozen oplossing, maar het zijn eerder de vele stakeholders die een implementatie vertragen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.