Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste bouwstenen beschikbaar vanuit Experiment Uitkomstindicatoren

Redactie Qruxx
Het Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon is nu bijna twee jaar op weg. Ondanks vertraging door de covid-crisis zijn de eerste bouwstenen zoals keuzehulpen, dashboards en geleerde lessen in gebruik bij de Santeon ziekenhuizen. Ook is geaccrediteerde scholing in het gebruik van uitkomstinformatie bij samen beslissen van start gegaan.

Door Margriet van Dijk, Santeon

Nelly van Uden, programmamanager: “De patient journey uitkomstgerichte zorg vormt de basis voor alle bouwstenen die we ontwikkelen binnen het Experiment Uitkomstindicatoren. Deze patient journey geeft de  route weer die de patiënt doorloopt bij een ziekte of aandoening. En laat de contact- en zorgmomenten zien en hoe en waar de bouwstenen kunnen worden ingezet.

Dit kunnen zowel producten betreffen, bijvoorbeeld interventies, als geleerde lessen en ervaringen met implementatie. Maar ook scholing. De scholing in het gebruik van uitkomstinformatie bij samen beslissen is met de Santeon leerhuizen en externe partners ontwikkeld. De geaccrediteerde scholing heeft twee kerncomponenten: een training van zorgverleners op locatie en een e-learning die is ontwikkeld door Santeon en de NFK. Deze e-learning is via Qruxx te volgen.

Samenwerking met patiënten

Bij het Experiment Uitkomstindicatoren zijn patiënten rechtstreeks en bij alle onderdelen betrokken. Hans Bart van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, ook werkzaam bij de Patiëntenfederatie Nederland: “Zowel in de initiële subsidieaanvraag als op de grote lijnen en in de deelprojecten is de inbreng en betrokkenheid van patiënten goed geborgd. Met patiëntenverenigingen, hun vertegenwoordigers en ervaringsdeskundigen wordt nadrukkelijk de rol van de patiënt bij samen beslissen meegenomen.”

“Daarbij gaat het niet alleen om patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van de keuzehulpen en dashboards, maar ook dat deze producten in andere projecten en programma’s worden ingebracht. Zo komen we tot meer eenheid voor de patiënt op landelijk niveau. Het helpt ons om patiënten en hun naasten daar op te wijzen.  Samen beslissen vraagt tenslotte niet alleen om bewustwording bij zorgverleners, maar ook bij patiënten,” aldus Bart.

Keuzehulpen

Voor de nacontrole bij borstkanker, bij de keuze voor een ontslagbestemming na een CVA en bij de behandeling van chronisch nierfalen kunnen patiënten en hun naasten samen met hun zorgverlener sinds het najaar van 2020 gebruik maken van een keuzehulp met zorguitkomsten.

Nelly van Uden: “Met de ontwikkeling van deze drie keuzehulpen in het Experiment is de eerste stap gezet naar het toepasbaar maken van uitkomstinformatie voor de patiënt. Een keuzehulp vormt een concreet en tastbaar middel om patiënten te ondersteunen in het proces van samen beslissen.” De keuzehulpen zijn onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.

Dashboards

Om uitkomstinformatie te integreren in het dagelijks werkproces van zorgverleners wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van dashboards. Met een dashboard is het mogelijk om relevante uitkomstinformatie op groepsniveau en individueel te visualiseren. Complexe informatie wordt daarmee eenvoudig inzichtelijk voor de patiënt en de betrokken zorgverleners en kan worden gebruikt bij samen beslissen.

Binnen de drie zorggebieden wordt gewerkt aan dashboards voor gebruik in de spreekkamer. Om patiënten ook na een consult toegang te geven tot het dashboard, is inzage via bijvoorbeeld een patiëntenportaal noodzakelijk. “Dat is momenteel nog maar beperkt mogelijk. Ook daar kijken we naar”, aldus Nelly van Uden. Voor chronisch nierfalen loopt een wetenschappelijke studie naar het toepassen van het gebruik van uitkomstinformatie in de spreekkamer.

Voorlichting op maat

Informatie bieden op basis van zorguitkomsten is dus een belangrijk speerpunt van het Experiment. In verschillende deelprojecten wordt hieraan gewerkt.

Nelly van Uden: “Bij borstkanker werken we bijvoorbeeld ook aan een infographic voor patiënten. Die  bevat keuze-informatie en helpt de patiënt te kiezen voor het juiste ziekenhuis. Belangrijke aandachtspunt is de behoefte aan betekenisvolle en begrijpelijke toelichting op de data. Dit is door patiënten zelf aangedragen. Parallel werken we aan een gepersonaliseerd dashboard met patients-like-me uitkomstinformatie. Zo proberen we voorlichting zo veel als mogelijk op maat te bieden.”

Delen van bouwstenen

“Met deze bouwstenen is uitkomstgerichte zorg in elke zorginstelling (verder) vorm te geven. Op www.experiment-uitkomstindicatoren.nl zijn de bouwstenen die al gereed zijn overzichtelijk terug te vinden. Komend jaar komen meer bouwstenen beschikbaar.

Daarnaast worden geleerde lessen en andere bouwstenen ook gedeeld via bijvoorbeeld symposia. Zo vindt op 22 maart het online symposium Samen beslissen met uitkomstinformatie: een koel hoofd en een warm hart plaats dat Santeon organiseert als onderdeel van de veranderaanpak in samenwerking met de NVZ en het programma Beslist Samen II.”

———————————————————————————————

Linnean organiseert op 11 februari samen met Qruxx een digitaal werkbezoek aan Santeon. Daarin wordt uitgebreid aandacht besteed aan het Experiment Uitkomstindicatoren. Nelly van Uden is één van de sprekers. Meer informatie en opgeven

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.