Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste zittingsdag rechtzaak Meavita

Loek Hermans werd als toezichthouder van Meavita ‘slapend rijk'. Dat zei de advocaat van Abvakabo FNV woensdag bij de Ondernemingskamer in Amsterdam tijdens de eerste dag van de tweedaagse zitting over Meavita.Morgen is de tweede dag en de uitspraak.
Eerste zittingsdag rechtzaak Meavita
Foto: ANP Kippa Remko de Waal

De vakbond verwijt de toenmalige voorzitter van de raad van toezicht van Meavita dat hij heeft nagelaten in te grijpen bij de zorginstelling terwijl er op bestuurlijk niveau veel mis ging. Het zorgbedrijf ging in 2009 failliet. Volgens Abvakabo FNV was er sprake van wanbeleid.

Hermans

De advocaat van de bond becijferde dat Hermans indertijd 30.000 euro per jaar ontving voor zijn functie als toezichthouder ‘voor nog geen maandje werk per jaar’. Dat bedrag is alleen ‘bij uitstekend functioneren misschien nog verdedigbaar’, zei de advocaat.

De uitspraak over Hermans, momenteel fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, leidde woensdag tot protest van zijn advocaat. Die beklaagde zich over het taalgebruik. De voorzitter van de Ondernemingskamer liet weten de stelling weliswaar tendentieus te vinden maar hij vond dit niet ongebruikelijk bij advocaten. Herman zelf was woensdag wegens persoonlijke omstandigheden niet aanwezig bij de zaak.

Vakbond

De advocaat van de vakbond had woensdag ook geen goed woord over voor het bestuur van de zorgconcern. Volgens hem had deze geen grip op de financiën, heerste er chaos en werden belangrijke beslissingen niet vastgelegd. Abvakabo FNV spande deze zaak aan omdat de bond het bestuur en de toezichthouders van Meavita aansprakelijk wil stellen voor de ondergang van het bedrijf. De Ondernemingskamer moet bepalen of er bij de zorginstelling inderdaad sprake was van wanbeleid en of de toezichthouders en bestuurders hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden hiervoor. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.