Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effect psychotherapie bij depressie overschat

Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Het effect van psychotherapie bij depressie wordt overschat. Dat komt doordat studies die een gunstig effect van een behandeling aantonen veel meer kans maken om gepubliceerd te worden dan onderzoeken die geen verschil of zelfs ongunstige resultaten vinden.
Effect psychotherapie bij depressie overschat

Dat tonen onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam aan. Zij concluderen dat psychotherapie bij volwassenen niet zo effectief lijkt te zijn als vaak wordt aangenomen en pleiten voor onderzoek naar nieuwe, betere behandelvormen voor depressie.

Vertekende resultaten

Selectief publiceren van onderzoeksresultaten staat bekend als ‘publicatiebias’. Publicatiebias kan de schatting van het effect van een behandeling vertekenen, wat van groot belang is voor de klinische praktijk. De onderzoekers van de VU bestudeerden samen met Zweedse en Amerikaanse collega’s 1036 wetenschappelijke artikelen over psychotherapeutische behandeling van depressie bij volwassenen.

Minder effect pillen

Publicatiebias is voor het eerst aangetoond voor antidepressiva. Ook daar blijken de effecten te zijn overschat. Recent toonden onderzoekers aan dat het effect van antidepressiva met een derde moet worden verminderd. Deze conclusie deed veel stof opwaaien en heeft ervoor gezorgd dat nu in een herziene richtlijn wordt aangeraden deze groep patiënten vaker niet-medicamenteuze (psychotherapeutische) behandelmogelijkheden aan te bieden.

Eén op zestien

Het gaat hier om een groot aantal patiënten. Volgens het RIVM leed het afgelopen jaar ongeveer één op de zestien volwassenen aan depressie. Zestig procent van hen wordt hiervoor behandeld.

Eigenbelang

Er wordt van uitgegaan dat vooral de farmaceutische industrie er baat bij heeft als negatieve resultaten van onderzoek naar antidepressiva niet gepubliceerd worden. Deze studie wijst erop dat wellicht ook psychotherapie onderzoekers er belang bij kunnen hebben als vooral de positieve resultaten van psychotherapie worden gepubliceerd. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Publicatie van het onderzoek in het British Journal of Psychiatry

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie Magazine.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.