Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Eigen risico in de zorg mogelijk verdubbeld

Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar fors omhoog, van 220 naar 400 euro. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van anonieme Haagse bronnen. Voor de laagste inkomens wordt nog gezocht naar een compensatie.
Eigen risico in de zorg mogelijk verdubbeld

Het eigen risico in de zorg bestaat sinds 2011. Wie naar een specialist gaat of medicijnen nodig heeft, betaalt het eerste deel zelf. Vorig jaar was dat 170 euro. En dit jaar is dat verhoogd naar 220 euro. Mensen die chronisch ziek zijn krijgen wat geld terug. Omdat zij in veel gevallen dagelijks medicijnen gebruiken en een aantal keren per jaar een specialist bezoeken. In 2011 was dat 56 euro en dat is dit jaar verhoogd naar 85 euro.

NPCF

Patiëntenfederatie NPCF vindt dat het eigen risico in de zorg niet zomaar verhoogd kan worden, als er niet eerst is gekeken naar andere oplossingen. Dat meldde de NPCF vrijdag naar aanleiding van het bericht dat het eigen risico van 220 euro naar 400 zal stijgen. ‘Er zit nog zoveel lucht in de zorg zoals onnodige behandelingen, verspilling van medicijnen en slechte samenwerking tussen huisarts en specialist. Daar is nog veel winst te behalen, dus begin daar nou eens. De patiënt betaalt nu al de zorg en krijgt keer op keer de rekening’, zegt Wilna Wind, directeur NPCF. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Eigen risico omhoog in 2011 en 2012

‘Eigen risico drukt zorgkosten niet’

Topambtenaren: Meer eigen risico en hogere eigen bijdrage

FNV: ‘Schaf compensatieregeling eigen risico af’

11 REACTIES

  1. @Melissa
    Ik denk dat je mensen wel heel erg over één kam scheert als je stelt dat mensen alleen maar meer zorg willen omdat het gratis is. Dat geldt misschien voor de mensen met een grote ziektewinst of kleine sociale omgeving. Maar voor de overigen (de meesten?) geldt dat elk bezoekje aan een zorgverlener weer een enorme tijdsinvestering is. Elk geneesmiddel of therapie heeft naast een hopelijk positief effect op de ‘zieke’plek, ook nadelige effecten op andere plekken in het lichaam. Of praktische bezwaren.

  2. Lees alle reacties
  3. Prima Nadine, zo’n rekening. Dat is gemakkelijk en tegen geringe kosten te doen. En dan de volgende stap: publiciteit over de hoge kosten voor de dbc’s en inzicht wat wel betaald wordt door de verzekeraar maar wat je niet krijgt. Heel merkwaardig dat de vakbewegingen die zich met van alles bemoeien zich niet bezighouden met de (G)GZ.

  4. Melissa Als je een dure behandeling krijgt dan moet je die wel in een keer betalen, alleen als je elke keer iets wat goedkoper is gebruikt betaal je het eigen risico in gedeelten. Dus voor sommige mensen is die 400 euro wel een heel groot bedrag. En mensen hebben nu niet allemaal een dikke bankrekening.

  5. Helemaal eens met Nadine: de patiënt behoort een afschrift van de rekening te krijgen. Dat is toch een normale zaak. Een klant krijgt bij alle verleende goederen of diensten een rekening, behalve in de gezondheidszorg. En daar blijven de kosten maar stijgen en stijgen. Wie bepaalt of de declaraties correct zijn? Er worden overal vergissingen, fouten en opzettelijke fouten gemaakt, ook in de gezondheidszorg. De afnemer/klant van de zorg die inzicht heeft in de kosten zal verantwoord met zijn zorgvraag omgaan en kan tegelijkertijd de nota controleren.

  6. Mensen hebben te weinig zicht in hoeveel de gezondheidszorg in Nederland kost. Dit is voor een groot deel te verklaren doordat rekening direct richting zorgverzekeraars worden gestuurd, waardoor verzekerden niet zelf de kosten zien. Het zou al schelen wanneer deze rekening zowel naar de patiënt als naar de zorgverzekeraar wordt verstuurd. Daarnaast zou de zorgverzekeraars eens aan het einde van het jaar een overzicht naar haar verzekerden moeten sturen waarin inzichtelijk is welke zorgkosten zij het afgelopen jaar cumulatief hebben vergoedt ten opzichte van het aantal verzekerden. Dat zal wellicht wat ogen openen.

  7. @ zorgverlener. Mensen hoeven nu niet in 1 keer die 400 euro te betalen. Maar ze moeten de eerste 400 euro aan zorg in het basispakket zelf betalen. Dat betekent dat ze het dus in delen betalen. Verder een begrijpelijk maatregel. Wij moeten allemaal leren inzien dat zorg geld kost en de beste manier is om daaraan bij te betalen. Of we nu via eigen risico betalen of via de belasting het geld moet er komen. En door het direct zichtbaar te maken zullen mensen een betere afweging maken. Als iets ‘gratis’ (want al betaald) is dan zie je altijd dat meer mensen meer zorg willen dan nodig is.

  8. dat kun je nu wel doen nu de ggz in een keer terug van af is!Waardeloos, deze3 tak ergert me zodanig vanwege het asociale element erin-iemand kan zich ziek houden geestelijk-met als therapie ‘” ík-weet-wel-dat-je-het-kunt”-waar letterlijk je broek van afzakt!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.