Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigenrisicodragerschap: goed voor je werknemers én je organisatie

Fin Klein

Waarom zou je als zorgorganisatie eigenrisicodrager Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) worden? Want dan ben je opeens verantwoordelijk voor de re-integratie van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Dat klopt. En dat is het mooie ervan. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat werknemers sneller uit de WGA uitstromen en de kans op volledige arbeidsongeschiktheid wordt verkleind als je eigenrisicodrager bent.

Hoe zit het ook alweer?

De meeste zorgorganisaties betalen premie aan de belastingdienst en laten het UWV de re-integratie regelen. Word je eigenrisicodrager, dan kan je een verzekering afsluiten. De verzekeraar betaalt dan de WGA-uitkeringen en helpt je actief bij het re-integreren. En daar zit het grote verschil. Je kan sneller handelen, want je bent niet gebonden aan het systeem van het UWV. Dat zorgt voor die positieve uitstroomcijfers. Zo word je én een betere werkgever én bespaar je uiteindelijk geld.

Goed werkgeverschap

Als eigenrisicodrager kan je de verzekeraar preventief inschakelen, om verzuim te voorkomen dus. En bij uitval kan je vanaf dag één al aankloppen bij de verzekeraar. Zo is er direct aandacht voor de werknemer en kan snel gestart worden met een coachingstraject, re-integratie of omscholing. Daarnaast kan de verzekeraar een herbeoordeling aanvragen bij het UWV. Door een actief beleid, laat je als werkgever zien dat je de werknemer serieus neemt en hem er weer graag bij wilt hebben. Ook als dat alleen gedeeltelijk mogelijk is.

Duurzame terugkeer

Het mooiste is als de werkgever eerst praat met de werknemer over wat hij nodig heeft, een traject opstart en daarvoor een vergoeding aanvraagt bij de verzekeraar. De meeste vergoedingen zijn voor coachingstrajecten. Want veel uitval komt door psychische klachten of sociale wrijving op de werkvloer. Met één-op-éénbegeleiding leren werknemers bijvoorbeeld om te gaan met stress of hoe ze situaties beter kunnen managen.

Als werkgever zorg je samen met je werknemer en de verzekeraar voor maatwerk. Zo vergroot je de kans op een duurzame terugkeer en houd je continuïteit in je organisatie.

“Houd financiële risico’s bij arbeidsongeschikte werknemers in eigen hand.”

Keith Eurlings is productmanagerbij Loyalis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.