Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Elf ziekenhuizen publiceren HSMR niet

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Elf ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers nog niet gepubliceerd. Dat moesten ze uiterlijk 1 maart doen.
Elf ziekenhuizen publiceren HSMR niet

Nederlandse ziekenhuizen moesten vanaf zaterdag hun sterftecijfers op de eigen website hebben staan. Uit een inventarisatie van NRC Handelsblad blijkt dat 11 ziekenhuizen dat nog niet hebben gedaan.

Erasmus en MC Haaglanden niet

Het Erasmus MC in Rotterdam gaf eerder aan de cijfers niet te gaan publiceren maar kwam uiteindelijk met een sterftecijfer volgens een andere berekening. Het Erasmus MC vindt de formule voor de berekening niet eerlijk, omdat ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis. De NZa is het niet eens met de kritiek van het Erasmus. Het Medisch Centrum Haaglanden heeft uitstel gekregen, omdat het meedoet aan een pilot met een andere berekening.

Amstelland Ziekenhuis hoogste HSMR

Het ziekenhuis met gemiddeld de hoogste sterftecijfers is het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen. Het ziekenhuis zegt in NRC dat dat komt door een ‘eenmalige situatie met duidelijk aanwijsbare oorzaken’. In 2012 zouden veel patiënten in hun laatste levensfase zijn overgenomen van andere ziekenhuizen en verpleeghuizen. Patiënten zouden er niet of zelden worden doorgestuurd naar hospices, wat elders vaker gebeurt. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft relatief gezien de minste sterfgevallen.

NZa inventariseert

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat weten dat ze vandaag inventariseren wie de sterftecijfers heeft gepubliceerd. Ziekenhuizen die de cijfers niet publiceren, kunnen maatregelen verwachten. Dat begint met een aanmaning om alsnog met de cijfers over de brug te komen. Gebeurt dat niet, dan kan het tot een last onder dwangsom komen. Die kan oplopen tot 20.000 euro.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.