Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-directrice abortuskliniek verduisterde 950.000 euro

Redactie Zorgvisie
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 21 maanden celstraf en 150.000 euro boete geëist tegen de voormalig directrice van de failliette Haagse abortuskliniek PretermRutgers. De kliniek heeft volgens het OM gefraudeerd met declaraties en gerommeld met contante betalingen door patiënten. Het totale fraudebedrag beloopt 950.000 euro.
MKB-ondernemers rekenen op hele vermogen bij pensionering
Foto: Stockexchange

De directrice zou zo’n 370.000 euro hebben witgewassen. De vrouw wacht nog een aparte ontnemingsprocedure. Tegen een baliemedewerkster van de kliniek eiste het OM een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zij zou de directrice hebben geholpen bij de fraude, die in de periode 2007-2009 werd gepleegd. Eerder dit jaar weersprak de directrice voor de rechtbank in Den Haag de beschuldigingen.

Onderzoek FIOD

De FIOD begon het onderzoek in 2010, na een aangifte door de nieuwe directie van de kliniek die in 2009 aantrad. Voor het onderzoek moest het medisch beroepsgeheim worden doorbroken. Omdat alle andere administratie was vernietigd, moest een externe arts-deskundige duizenden dossiers bekijken. Uit het FIOD-onderzoek bleek dat de kliniek meer abortussen en duurdere behandelingen declareerde bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dan werden uitgevoerd. Contante betalingen door patiënten waren niet in de boekhouding terug te vinden. Onduidelijk is waar dat geld is gebleven. Het geld dat bij het CVZ is gedeclareerd, is aan andere zaken besteed dan aan de zorg waarvoor het was bestemd, vermoedt justitie.

Zorgfraude

Fraude ondermijnt het zorgstelsel, aldus het OM. ‘We gaan ervan uit dat de mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg dat doen vanuit de beste bedoelingen’, zei de officier van justitie vrijdag. ‘We verwachten niet dat ze in staat zullen zijn tot misbruik van hun positie en misbruik van het geld dat voor de te verlenen zorg aan hen is toevertrouwd. De verdachten hebben dat vertrouwen ernstig beschaamd.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.