Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Faculteiten niet klaar voor opheffen numerus fixus

Het opheffen van de numerus fixus voor de studie geneeskunde stuit op praktische problemen. De acht medische faculteiten kunnen namelijk niet meer dan 250 extra geneeskundestudenten aan. Dat zeggen de onderwijsdirecteuren en decanen van de acht medische faculteiten in het vakblad Medisch Contact van deze week.
Faculteiten niet klaar voor opheffen numerus fixus

Een kleine uitbreiding met gemiddeld 31 studenten per faculteit achten de decanen nog net haalbaar. Bij een hoger aantal wordt het problematisch. Nu worden jaarlijks 2850 eerstejaars toegelaten tot de opleiding geneeskunde. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseerde het maximum aantal studenten te verruimen. Binnen vijf jaar zou de numerus fixus moeten worden losgelaten. Dit zou het tekort aan bepaalde medisch specialisten kunnen verhelpen. Bovendien zijn er steeds meer medici nodig omdat mede door de vergrijzing van de bevolking de vraag naar zorg toeneemt.

Voorstel aan VWS

De onderwijsdirecteuren en decanen hebben gezamenlijk een voorstel aan het ministerie van VWS gestuurd om de beoogde verruiming van de toegang in goede banen te leiden. Zij denken die te realiseren via de zij-instroom vanuit andere studies zoals biologie of biomedische wetenschappen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Capaciteitsorgaan wil verruiming numerus fixus

Kamer: flexibeler opleiding nodig voor specialisten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.