Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financierbaarheid van zorgvastgoed in de toekomst

AAG
Een discussie onder specialisten

De financiële gezondheid van de organisatie en de bestuurlijke capaciteiten van het management, zijn bepalend voor de vraag of zorgvastgoed financierbaar blijft. Bij de exploitatie is het van groot belang dat zorg en vastgoed gescheiden in beeld worden gebracht. Maar er zijn meer factoren van belang. De (toekomstige) regelgeving en de verhouding tussen zorginkoper en zorgorganisatie bijvoorbeeld. Het zijn onzekere factoren waardoor het van groot belang is om een perspectief op de financiering van zorgvastgoed te formuleren.
Financierbaarheid van zorgvastgoed in de toekomst

Over dat perspectief discussieerden op 14 maart 2019 een aantal sectorspecialisten op het gebied van (de financiering van) zorgvastgoed. De deelnemers stelden vast dat een adequate strategische visie, maar ook de kwaliteit van het bestuur en de prognoses op basis van de jaarrekening, bepalend zijn voor de vraag in hoeverre zorgvastgoed in de toekomst kan worden gefinancierd. Duidelijk is ook dat de zorgvraag leidend moet zijn: welk vastgoed is nodig om zorg te kunnen leveren? Dat vereist een brede visie van de organisatie én een professionele businesscase.

Zekerheid in tijden van onzekerheid

De waardeontwikkeling is afhankelijk van de specifieke kenmerken van zowel het zorgvastgoed als de zorgorganisatie maar ook van de maatschappelijke bestemming. Een mogelijk toekomstig alternatief gebruik kan van grote invloed zijn op de waardeontwikkeling. Hoe gaat de zorgorganisatie met het vastgoed om en hoe komt ze waar ze wil zijn? Die vragen moeten centraal staan bij de waardebepaling. Financiers vragen om zekerheid in tijden van onzekerheid. Om hun rol van adviseur optimaal in te vullen, zijn professionaliteit en transparantie aan de zijde van de organisatie basisvoorwaarden. Aan bestuurders van zorgorganisaties worden dan ook hoge eisen gesteld. Niet alleen als het gaat om hun visie op de zorg, maar zeker ook op het gebied van vastgoed als onderdeel van de bedrijfsstrategie.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Zorgorganisaties en hun financiers hebben een gedeelde verantwoordelijkheid: op basis van de voorliggende gegevens moeten zij verantwoording afleggen jegens de maatschappij. Veel organisaties hebben niet te maken met aandeelhouders, maar voeren hun werkzaamheden uit met behulp van publieke gelden. Eenvoudig gezegd gaat het om belastinggeld dat wordt uitgegeven en waarvan de maatschappij zich afvraagt hoe en waaraan het geld wordt besteed.
Het feit dat van marktwerking nauwelijks meer sprake is – de minister van Zorg en Welzijn heeft aangegeven dat ziekenhuizen in geen geval meer failliet mogen gaan – maakt het probleem van financierbaarheid alleen maar groter.
Dat betekent dat alle betrokkenen de cijfers en rapportages indringend moeten bestuderen. Alleen een accountantsverklaring is onvoldoende: die geeft geen prognoses over het toekomstige gebruik. En dat is cruciaal voor de vraag in hoeverre de ambities kunnen worden waargemaakt.
Bepalend zijn de strategie, de governance en de financiële situatie.

De bank als adviseur

Banken kunnen daarbij de nodige ondersteuning bieden, maar dan moet hun rol als adviseur niet ter discussie staan. Organisaties die van de bank alleen een ‘zak geld’ verwachten, zullen bedrogen uitkomen: het gaat nadrukkelijk om strategisch partnerschap. Banken zitten regelmatig met een dilemma: zij stellen prijs op partnerschap maar moeten tegelijkertijd ook de mogelijkheid hebben om kritische vragen te stellen. Partnerschap stelt ook eisen aan de organisatorische en financiële kwaliteiten van de bestuurders van zorgorganisaties. Bestuurders moeten naar hun vastgoed kijken met een blik vanuit de markt en niet met de blik van de eigenaar.

De discussie van 14 maart 2019 heeft interessante gezichtspunten opgeleverd. U leest hier het uitgebreide verslag van de discussie met meer over de samenwerking met de bank en het beheersen van de risico’s. Binnenkort is er een vervolg op deze discussie, het thema is dan ‘Wanneer kunnen we spreken van goed bestuur?’. Wilt u op de hoogte blijven van de uitkomsten van deze discussie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van AAG.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.