Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexibel zorgpersoneel vangt klappen op

Mark van Dorresteijn
Zorginstellingen verwachten komend jaar een daling van de omzet en nemen ter compensatie afscheid van flexibel personeel. Dat blijkt uit de Financiële Zorgthermometer van de vereniging HEAD.
Flexibel zorgpersoneel vangt klappen op
Foto: ANP / Koen Suyk

De flexibele schil (tijdelijke contracten, oproepkrachten en natuurlijk verloop) bedraagt in de zorg circa 9 procent van het totale personeelsbestand. Zorginstellingen verwachten circa de helft van deze flexibele schil in te zetten om de effecten van de transitie van de langdurige zorg op te vangen. Een kwart geeft zelfs aan dat de flexibele schil onvoldoende is op de juiste niveaus. Ellen Kalkhoven, voorzitter HEAD: ‘Het feit dat veel instellingen verwachten dat de flexibele schil onvoldoende is, betekent dat tijdelijke contracten niet worden verlengd en vaste contracten worden ontbonden.’

Daling van de omzet

Ruim de helft (58 procent) van de ondervraagde zorginstellingen verwacht binnen een jaar de flexibele schil in te zetten om daling van de omzet op te vangen. Met name de zorginstellingen werkzaam in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg verwachten een groot gedeelte van de flexibele schil te moeten inzetten, respectievelijk 65 en 63 procent. Dat de uitdagingen in deze sectoren groot zijn blijkt uit het feit dat 23 procent van de ouderenzorginstellingen en 26 procent van de gehandicaptenzorginstellingen aangeeft dat er meer dan alleen de ruimte in de flexibele schil nodig is om de effecten van de transitie in de langdurige zorg op te vangen.

 

Financiële thermometer

Het onderzoek is uitgezet onder 900 leden van HEAD, vereniging voor financials in de zorg. Daarvan hebben 145 personen het onderzoek ingevuld. Het complete onderzoek is hieronder als bijlage beschikbaar en geeft inzicht per deelsector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.