De flexibele schil (tijdelijke contracten, oproepkrachten en natuurlijk verloop) bedraagt in de zorg circa 9 procent van het totale personeelsbestand. Zorginstellingen verwachten circa de helft van deze flexibele schil in te zetten om de effecten van de transitie van de langdurige zorg op te vangen. Een kwart geeft zelfs aan dat de flexibele schil onvoldoende is op de juiste niveaus. Ellen Kalkhoven, voorzitter HEAD: ‘Het feit dat veel instellingen verwachten dat de flexibele schil onvoldoende is, betekent dat tijdelijke contracten niet worden verlengd en vaste contracten worden ontbonden.’
Daling van de omzet
Ruim de helft (58 procent) van de ondervraagde zorginstellingen verwacht binnen een jaar de flexibele schil in te zetten om daling van de omzet op te vangen. Met name de zorginstellingen werkzaam in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg verwachten een groot gedeelte van de flexibele schil te moeten inzetten, respectievelijk 65 en 63 procent. Dat de uitdagingen in deze sectoren groot zijn blijkt uit het feit dat 23 procent van de ouderenzorginstellingen en 26 procent van de gehandicaptenzorginstellingen aangeeft dat er meer dan alleen de ruimte in de flexibele schil nodig is om de effecten van de transitie in de langdurige zorg op te vangen.

Financiële thermometer
Het onderzoek is uitgezet onder 900 leden van HEAD, vereniging voor financials in de zorg. Daarvan hebben 145 personen het onderzoek ingevuld. Het complete onderzoek is hieronder als bijlage beschikbaar en geeft inzicht per deelsector.