Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fonds PGO: politiek vergeet patiënt

Directeur Ferdinand Clevers van het Fonds PGO mist het patiëntenperspectief in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen.
Fonds PGO: politiek vergeet patiënt

Stichting Fonds PGO verstrekt subsidies aan landelijk werkzame patiëntenorganisaties, gehandicaptenorganisaties en ouderenbonden in Nederland.Zolang de patiënt worstelt met een structureel informatietekort is er volgens Clevers de facto sprake van een aanbodsturing in de zorg.Clevers uitte zijn kritiek tijdens het ZorgVisie-verkiezingsdebat eerder deze maand in Rotterdam. “Voor de patiënt is de zorg nog altijd een black box”, aldus Clevers. “Zolang de patiënt niet kan beschikken over transparante informatie kan erg een sprake zijn van echte marktwerking. Dat is een fundamenteel manco in het nieuwe stelsel.” (klik Ferdinand Clevers voor een videoverslag)

Zelfstandige consument

Clevers kritiek sluit aan bij de bevindingen van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). In een recent advies aan minister Hoogervorst hamert de RVZ erop dat de patiënt zijn rol als zelfstandige consument in het nieuwe stelsel niet kan waarmaken.

Bijval

In Rotterdam kreeg Clevers bijval van directeur Jopie Nooren van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Ook de VGN vindt dat cliënt meer armslag moet krijgen om zelfstandig over zorginkoop te beslissen. “Zorg voor een participatiebudget dat breder is in te zetten dan alleen de zorg”, aldus Nooren. “Daarmee ben je van heleboel bureaucratisch gedoe af en legt je de inkoopmacht daar waar die hoort.” (klik Jopie Nooren voor een videoverslag)

(ZorgVisie – Philip van de Poel)

Mee debatteren over de verkiezingsstrijd? Lever een bijdrage aan het

weblog van ZorgVisie-hoofdredacteur Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.