Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Freelancen bevalt uitstekend

Mark van Dorresteijn
Bijna alle zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) uit de zorg- en welzijnssector zijn positief over hun zelfstandige arbeidspositie: 93 procent is tevreden tot zeer tevreden. Slechts 1 op de 11 zou liever in loondienst willen als dat mogelijk was.
Freelancen bevalt uitstekend

Dat blijkt uit Zelfbewust een zelfstandige positie, een onderzoek onder 2.200 zzp’ers uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De meeste zzp’ers zijn tevreden, maar de tevredenheid in de sector zorg en welzijn is bovengemiddeld volgens de onderzoekers.

Verzekering

Veel zorg- en welzijns-zzp’ers verzekeren zich niet tegen kortstondige ziekte of permanente arbeidsongeschiktheid, zo bleek ook uit het onderzoek. Zij sluiten wel het vaakst een aansprakelijkheidsverzekering af, net als zzp’ers in de bouw.

Vrouw

Een typische zzp’er in de sector zorg en welzijn is volgens het rapport een vrouw in de leeftijd van 35 tot 54 jaar. Ze startte twee tot vijf jaar geleden als zelfstandige en werkt nu via een bemiddelingsbureau voor een grote zorginstelling, of voor particulieren via het pgb (persoonsgebonden budget). Ze kan niet altijd zelf beslissen hoe ze haar werk uitvoert en haar werktijden bepaalt ze in overleg. Maar of ze een opdracht wel of niet accepteert, bepaalt ze zelf. (Zorgvisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.