Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef zorgtechnologie betekenis’

Mark van Dorresteijn
Technologie wordt in de zorg niet altijd succesvol toegepast omdat gebruikers onvoldoende snappen wat zij er mee kunnen. Dat stelt Jan Rietsema tijdens zijn installatie als lector Technologie in de Zorg aan Zuyd Onderzoek.
‘Geef zorgtechnologie betekenis’

Om zorginnovaties betekenis te geven, is het slim om patiënten en zorgverleners al in een vroeg stadium te betrekken bij de ontwikkeling ervan. Rietsema stelt dat er voldoende aanleiding en urgentie is om technologie in de zorg verder te ontwikkelen, maar dat er nog steeds sprake is van een kloof tussen technologie en zorg. Deze kloof ontstaat doordat gebruikers vaak niet goed weten hoe zij moeten omgaan met deze technologie. “Gebruikers bepalen of iets betekenis heeft of niet. Dit wordt beschouwd als een sleutel voor succesvolle implementatie van technologie in de zorg. Het zijn de patiënt en de zorgprofessional voor wie de betekenis duidelijk moet zijn. Zij moeten in een vroeg stadium betrokken worden.” Deze samenwerking vraagt volgens Rietsema om nieuwe businessmodellen waarin alle drie de sectoren uit de trias zorg, onderwijs en bedrijfsleven zich ondernemend dienen op te stellen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Lectorale Rede betekenisvolle technologie in de zorg [PDF]

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.