Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Gemeente onbevoegd om balkenendenorm te eisen’

Gemeente Eindhoven mag niet de balkenendenorm (193.000 euro) opleggen aan medewerkers van de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron, zo oordeelt de rechtbank in Den Bosch. Bestuursrechtadvocaat Klaas Meersma concludeert op vakwebsite Gemeente.nu dat deze uitspraak betekent dat gemeenten en provincies überhaupt geen balkenendenorm mogen opleggen.
‘Gemeente onbevoegd om balkenendenorm te eisen’

De twee directeuren Krijn in ’t Veld en Roel Hermanides van Novadic-Kentron verdienen ieder ruim meer dan 2 ton (respectievelijk 236.849 en 218.676 euro). Eindhoven had de balkenendenorm als maximumsalaris opgelegd voor de subsidie in 2012, zo meldt Gemeente.nu. Voor zover bekend is het de eerste uitspraak over maatregelen die lagere overheden willen nemen tegen hoge salarissen bij gesubsidieerde instellingen. Grote gemeenten zoals Leiden, Den Haag, Tilburg en Nijmegen en veel provincies hebben uitgekeken naar het oordeel van de rechter.

Novadic-Kentron
In de zaak van Novadic-Kentron oordeelde de rechter dat de gemeente wel eisen mag stellen, maar die eisen moeten hetzelfde doel hebben als waarvoor de subsidie wordt gegeven. De rechtbank zegt dat dat in dit geval niet gebeurde. Het doel van de eis was het beperken van topinkomens, het doel van de subsidie is verslavingszorg. De gemeente mag in dit geval ook geen eisen stellen aan het salaris van de medewerkers, aldus de uitspraak.

1 REACTIE

  1. Het ligt iets anders. Gemeente Eindhoven trekt de subsidie in voor Novadic als men de veel en veel te riante salarissen (vaak voor heel heel weinig arbeid)niet verlaagd. Nu heeft de rechter bepaalt dat die argumentatie niet mag worden gebruikt.
    Maar niets weerhoudt de Gemeente Eindhoven om uit lijfsbehoud de subsidies te verlagen of te stoppen of omdat de gemeentelijke begroting dat vereist.
    EN IK HOOP OOK DAT ZE DAT DOEN, want ik heb er een gruwelijke hekel aan dat via de gemeente MIJN GELD naar die criminele schurken gaat (gelukkig is er vrijheid van meningsuiting en ik meen het ook).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.