Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidszorg de grens over

Redactie Zorgvisie
In de Europese Unie is er breed verzet tegen plannen van de Europese Commissie om grensoverschrijdende gezondheidszorg in Europa te versoepelen.

Eurocommissaris Kyprianou van Volksgezondheid werkt aan een serie voorstellen om patiënten het recht te geven om voor zorg de grens over te gaan. Volgens veel lidstaten, europarlementariërs, zorgverzekeraars en –instellingen zijn deze voorstellen veel te ingrijpend. Minister Klink van Volksgezondheid zag vorig jaar nog wel iets in deze grensoverschrijdende zorg.

Weerstand

Door de plannen zouden ook zorgaanbieders als ziekenhuizen en behandelcentra de grens over mogen. Dit zou de concurrentie in de EU vergroten en de kwaliteit en transparantie van de zorg ten goede komen, is de gedachte. Lidstaten als Groot-Brittannië vrezen de kosten voor rekeningen van inwoners uit Franse ziekenhuizen. Ook Nederland is tegen bemoeienis vanuit Brussel. Zo zouden patiënten met een in Duitsland verkregen recept in Nederland medicijnen kunnen opvragen, terwijl die hier nog niet zijn toegestaan. Lidstaten regelen dat namelijk apart. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Radboud bespreekt patiënt over de grens

Klink wil AWBZ in buitenland beperken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.