Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groene Hart Ziekenhuis verbant telefonie

Bert Bukman
Het Groene Hart Ziekenhuis heeft de post vaste telefonie uit de nieuwbouwplannen geschrapt en het geld besteed aan een app met oneindig veel mogelijkheden.
Telefonhörer400.jpg
Foto: Fotolia

Het begon met de plannen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis, nu enkele jaren geleden. Daarin stond traditiegetrouw de post vaste telefonie, voor een bedrag van enkele tienduizenden euro’s. ‘Tot we ons afvroegen: waarom eigenlijk?’, vertelt Marcel Loot van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda in het deze week verschenen Zorgvisie ict magazine. ‘Ons doel was namelijk zo min mogelijk zichtbare techniek bij het bed. Draden en stekkers zitten maar in de weg en bovendien is vaste telefonie oude techniek, terwijl we liever nieuwe technieken toepassen. Dat was het begin van de GHZ App, maar naar later bleek nog lang niet het eind.’

GHZ app
Naast dat je ermee kunt bellen, ontsloot de GHZ-app aanvankelijk voornamelijk informatie over de afdeling waar de patiënt is opgenomen. Bij chirurgie kun je bijvoorbeeld alle chirurgen in beeld krijgen en alle folders over de behandelingen lezen. Een van de hoofdwensen bij de ontwikkeling van de app was de verpleging te ontlasten bij simpele vragen, zoals een ander kussen, een vaas voor de zojuist gekregen bloemen of een kopje koffie of thee. In het Groene Hart Ziekenhuis worden deze taken verricht door room assistants, maar de boodschappen aan hen worden meestal doorgegeven door de verpleging. ‘Dat kon veel eenvoudiger via de app’, aldus Marcel Loot, ‘en daar hebben we dus ook een functionaliteit voor. Bovendien kun je bestellingen plaatsen bij het restaurant van het ziekenhuis: appelgebak bijvoorbeeld of een luxe koffie voor bezoek.’
Lees het complete artikel in Zorgvisie ict magazine.

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.