Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Groot verschil in nazorg bij kanker

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De gedeclareerde kosten lopen uiteen. Ook rijst twijfel aan de adviezen in de wetenschappelijke richtlijnen, vanwege het gebrek aan onderbouwing. Dat blijkt uit onlangs verschenen onderzoek van Zorginstituut Nederland.
Groot verschil in nazorg bij kanker
Foto: ANP/Roos Koole

Twijfel

ZiN twijfelt aan de effectiviteit van de medische tests in de nacontrole vanwege het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing in de bestaande oncologische richtlijnen. En er bestaan substantiële verschillen in kosten tussen ziekenhuizen die geadviseerde tests uitvoeren. Zowel het percentage patiënten dat medische tests krijgt, alsook het gemiddelde aantal tests per patiënt verschillen tussen ziekenhuizen. Dat blijkt uit declaratiegegevens van de ziekenhuizen.

Vijf tumorsoorten

Het rapport vormt de basis voor nader onderzoek naar nazorg bij kanker. Nazorg omvat het geheel van de individuele patiëntenzorg na de eerste behandeling van kanker. Het gaat dan om voorlichting, begeleiding, ingaan op klachten en symptomen, beoordelen van directe of late effecten van ziekte, behandeling van terugkomende of andere manifestaties van de ziekte en behandeling en aandacht voor sociale gevolgen. In overleg met het veld richt het Zorginstituut zich met dit onderzoek op patiënten met borstkanker, darmkanker, huidkanker, prostaatkanker of longkanker.

Incidentie

Zowel het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met kanker, als de kans om kanker te krijgen, neemt toe. Dat komt vooral toe doordat de bevolking vergrijst. Daarnaast zorgen betere behandelmogelijkheden van kanker er voor dat patiënten langer leven, waardoor het aantal mensen dat beroep doet op nazorg steeds groter wordt. Een stijging van de kosten voor oncologische nazorg is onvermijdelijk, zo is de conclusie van Zorginstituut Nederland.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Je mensen, op zo’n manier zoals ik nu over kanker schrijf, zo wordt er door hele grote groepen over hersenaandoeningen (zoals Autisme) gesproken en zelfs op die manier naar gehandeld.

    Kijk voor de grap maar is hoe de overheid denkt over ggz aandoeningen en hoe ze de zorg daarop afbreken, nog vele malen erger dan de andere grondslagen terwijl de kosten van de ggz (die mischien wel gestegen zijn) in verhouding een paar druppels zijn als je naar de andere grondslagen kijkt.  

  3. Gediagnostiseert worden met kanker? Je bedoeld gelabelt worden met Kanker. Kanker is een verzonnen ziekte door de geneeskunde industrie en een gedragsprobleem. Ze veroorzaken het zelf door foute opvoeding en wat ik hierboven al schreef.
    Daarbij gillen ze soms gewoon de boel bij elkaar. Nou lekker is dat als je rustig in de trein zit.

  4. Iedereen heeft tegenwoordig kanker. Komt door slechte opvoeding, eetgewoontes, te weinig slapen, te veel zonnen, enz enz. Kanker bestaat uit hetzelfde vlees als bij andere mensen en wordt niet veroorzaakt door een bacterie. Kanker is dus niet wetenschappelijk bewezen.

    Vroeger noemde je dat (jeugd) puistjes of moedervlekken. Bij moedervlekken ging je minder lang zonnen. Bij puistjes ging je gezonder eten. Voor dat laatste bestaat trouwens ook nog een dieet, Pelsser foeipuist code red.
    Kanker dodelijk? Mensen moeten gewoon is tevreden zijn met zichzelf en niet te veel eisen stellen. Niet iedereen kan nou eenmaal 80 worden. Je leeft nog altijd langer dan een 1 dagsvlieg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.