Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Grote verdeeldheid over einde marktwerking

Mark van Dorresteijn
Lezers van Zorgvisie zijn tot op het bot verdeeld over het einde van de marktwerking. Op de vraag of de val van het kabinet het einde van de marktwerking inleidt, antwoordde 48 procent instemmend, 52 procent verwierp de stelling. In totaal stemden 616 bezoekers op de poll op Zorgvisie.nl.
Grote verdeeldheid over einde marktwerking

Demissionair minister Klink en PvdA-leider Wouter Bos zijn net zo verdeeld als de stemmers. Terwijl Klink de marktwerking propagandeert en laat weten dat hij het liefst nog vier jaar doorgaat met zijn hervormingsplannen voor de financiering in de zorg, verklaart de PvdA-leider dat zijn partij defnitief tegen de marktwerking is. “Het is niet verantwoord”, stelde Bos tijdens de partijbijeenkomst in Almere. “Meer marktwerking in de zorg is op dit moment niet nodig. Wat we nodig hebben, zijn ziekenhuizen en zorgverleners die beter met elkaar samenwerken.”

De Tweede Kamer heeft inmiddels de uitbreiding van vrije prijzen in de cure controversieel verklaard. Klink stelde eerder dat deze verklaring zorgt voor een extra kostenpost van ongeveer vijftig miljoen euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

PvdA definitief tegen marktwerking in de zorg

Klink wil liefst nog vier jaar door als zorgminister

Kamer verklaart marktwerking controversieel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. waarom willen we niet naar de hele medaille kijken. Die heeft namelijk 2 kanten en dat komt ook in de stemverhouding tot uitdrukking. Wie wil er nou terug naar de ZfW?
    Steek energie in een oplossing (synthese)die recht doet aan beide kanten van de realiteit. Kortom een combinatie van martkwerking waar dat (even) kan en van basisvoorzieningen waar dat (beslist) moet

  3. Marktwerking in de gezondheidszorg is al heel oud. Medici en andere gespecialiseerde zorgverleners lieten en laten zich betalen voor verleende diensten. Dat een centrale instelling (NZa) de tarieven bewaakt en vaststelt doet niet af aan het fenomeen dat het ondernemers zijn. Dus marktwerking is niet nieuw. Wel nieuw is de graaicultuur binnen het management en directies/besturen van zorginstellingen. Maar noemt dat aub geen marktwerking.

  4. Samenwerking als Ziekenhuizen & Zorgverleners in deze tijd van Recessie in niet te verwezenlijken. Med.Specialisten zijn als meerderheid ZZP ers ( Zelfstandig Ondernemers ) en hebben het al moeilijk genoeg om hun/haar broek omhoog te houden. Wij missen in de Zorg Innovatieve Ondernemers in Ziekenhuizen/ZorgInstellingen en Managers met een Economische Universitaire Opleiding ( op Management Niveau ). De Politiek heeft een “Denkvermogen op korte termijn “, en dat is triest .
    Andere Landen nemen die rol in Europa en verder snel over . China ” lacht !”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.