Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gunning: ‘Klink moet meer doen aan preventie’

Bestuursvoorzitter Louise Gunning van het AMC Amsterdam vindt dat minister Klink zich veel meer zou moeten richten op preventie. Zij zei dit gisteravond tijdens een lezing bij de Universiteit van Amsterdam. Gunning: “Klink brengt de kosten van gezondheidszorg niet in verband met volksgezondheid, dat neem ik hem kwalijk.”

Toch lijkt het beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de afgelopen jaren alleen te gaan over gezondheidszorg, de kosten die dat met zich meebrengt en de mogelijke bijdrage van marktwerking in de beperking daarvan. Nergens in dat hele debat wordt de vraag gesteld of de besteding van die gelden ook de grootste gezondheidswinst oplevert, zegt Gunning. De publieke en sociale hygiëne is teveel op de achtergrond geraakt. Ze vindt dat Klink beter moet kijken naar de gezondheidswinst die behandelmethoden of medicijnen opleveren. “Als zorg ons gezondheid oplevert, is hij zijn geld waard. Zo niet, dan zou je er helemaal geen geld aan moeten besteden.”

Longkanker

Gunning vindt dat Klink het accent verkeerd legt in zijn anti-rookbeleid. “Het roken in kleine cafés zou niet moeten gaan over zielige uitbaters maar over de gezondheid van bezoekers. Het is een volksgezondheidskwestie en geen horecakwestie. Nederland heeft het hoogste aantal rokers van Europa. Er komt een stille epidemie op ons af van vrouwen met longkanker. We hebben het gezien bij de mannen, we kennen het verband tussen roken en longkanker. Waarom hebben we niets gedaan om het bij de vrouwen te voorkomen? Als Klink echt iets wil, moet hij hier op ingrijpen.” Gunning denkt dat dit het best kan door het aanpakken van omgevingsfactoren, dus handhaven van het rookverbod in openbare ruimtes en horeca. En door het opnemen van stoppen met roken cursussen in het basispakket.“ Inmiddels is het bijna not-done om voor antirookbeleid te zijn. We vinden dat mensen dit zelf moeten beslissen. Maar ik vind dat zorgverleners mensen actief moeten durven aanspreken op hun leefstijl.”

Onacceptabel

Volgens Gunning zou Klink niet moeten accepteren dat Nederland mondiaal gezien, is afgedaald naar de dertigste plaats als het gaat om levensverwachting. In de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw stond ons land nog bovenaan de lijst. Dat kwam vooral door de publieke gezondheidszorg, zegt Gunning. “Iedere moeder ging naar het consultatiebureau en de wijkzuster zocht de mensen actief thuis op. Nu is de zorg om privacyredenen niet meer zo ‘outreachend’. We vinden dit tegenwoordig te betuttelend. Het gevolg is dat we tegenwoordig veel migrantengezinnen niet meer bereiken. Daar valt op het gebied van zuigelingensterfte en hygiëne veel winst te halen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Louise Gunning-Schepers naar DSM

AMC steekt 30 miljoen in innovatie

Zeven jaar langer leven dankzij preventie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.