Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gynaecoloog Jan Kremer pleit voor minder handelingen

Gynaecoloog Jan Kremer van het UMC St Radboud pleit in de Gelderlander voor een rem op het aantal medische handelingen. Baat het niet, dan schaadt het niet, wordt nog veel te vaak gedacht over medische ingrepen.
Gynaecoloog Jan Kremer pleit voor minder handelingen

Jan Kremer is medisch adviseur van oud-minister Ab Klink, die vorige maand met een advies kwam over het verminderen van de ziekenhuisbehandelingen. Volgens het onderzoek van Klink en Kremer worden in alle ziekenhuizen elke dag 30 procent onnodige zorg geleverd. ‘Zou dat niet gebeuren, dan kunnen we in Nederland jaarlijks 4 tot 8 miljard besparen’, aldus Kremer in De Gelderlander.

Onnodige zorg

Het terugdringen van ‘onnodige zorg’ is de kern van het betoog waarmee voormalig minister Ab Klink van adviesbureau Booz & Company onlangs prominent het nieuws haalde. Behalve besparingen levert dat volgens hem ook betere zorg op. De patiënt is immers beter af wanneer die een onnodige operatie, mri-scan of darmonderzoek niet krijgt. En de daarmee gepaard gaande complicaties.

Twijfel KNMG

Artsenorganisatie KNMG betwijfelt of de besparing van 4 tot 8 miljard euro, die het rapport beschrijft, waar kan worden gemaakt. Het rapport geeft volgens de artsenkoepel geen bruikbare strategie hoe de zorg uit de spiraal van volumetoename, beloning van kwantiteit (in plaats van kwaliteit), overbehandeling en versnippering kan komen. Volgens de KNMG is het pleidooi voor integrale benadering van ouderen en chronisch zieken weliswaar terecht, maar is de oplossing hiervoor aanzienlijk gecompliceerder dan het rapport schetst. (De Gelderlander – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het ei van Klink

KNMG hekelt het rapport van Klink

Politiek reageert positief op advies zorgkosten Klink

Zorg kan miljarden goedkoper volgens oud-minister Klink