Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartekamp Groep honderdste deelnemer ‘In voor zorg’

Mark van Dorresteijn
De Hartekamp Groep is de honderdste deelnemer aan het verbeterprogramma ‘In voor zorg’ van het ministerie van VWS en Vilans. Dat is vandaag feestelijk gevierd.
Hartekamp Groep honderdste deelnemer ‘In voor zorg'

De organisatie voor verstandelijk gehandicapten uit Haarlem krijgt ondersteuning bij de verandering van de werkprocessen. “We willen met resultaatverantwoordelijke teams gaan werken. Een van onze divisies is hier al mee begonnen en we willen dit verder uitrollen”, aldus Marian Stet, lid van de raad van bestuur van de Hartekamp Groep. De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat het personeel vaker zelf beslissingen kan nemen zodat cliënten meer zorg en ondersteuning op maat ontvangen.

‘In voor zorg’

‘In voor zorg’ is een jaar geleden van start gegaan. Bij de lancering van het programma is aangegeven dat het een looptijd zal hebben van drie jaar en dat jaarlijks 30 miljoen euro beschikbaar is. Het programma levert advies in natura. Via ‘In voor zorg’ kan een organisatie gratis gebruikmaken van een consultant die anderhalf jaar lang een dag per week beschikbaar is. “We kunnen op deze manier beschikken over expertise van buiten. Als reguliere zorgorganisatie heb je daar niet altijd de middelen voor beschikbaar. We moeten ook zelf investeren, maar dat is niet erg”, zegt Stet.

Doelmatigheid en professionals

De aanmelding bij het programmabureau van ‘In voor zorg’ moet passen binnen een van de vier thematische uitgangspunten: doelmatigheid, ruimte voor professionals, zorg op afstand en ketenzorg. “De meeste aanmeldingen die binnenkomen vallen onder de thema’s doelmatigheid (40 procent) en ruimte voor professionals (40 procent). Voor ketenzorg is minder belangstelling en voor zorg op afstand nog veel minder”, zegt programmaleider Gerard Plessius.

Programmabureau

Het programmabureau functioneert als intermediair tussen de zorgorganisaties en de adviseurs met wie een raamcontract is gesloten. Iedere opdracht wordt aanbesteed. “Het is aan coaches en bureaus om te bepalen of ze meedoen. Over enige tijd gaan we de procedure evalueren want het is wel de bedoeling dat de prijs-kwaliteitverhouding goed blijft”, aldus Plessius.

Onthulling plaquette

De honderdste aanmelding is gevierd met de onthulling van een plaquette bij vestiging het Duinhuis van de Hartekamp Groep door Iris van Bennekom, directeur langdurige zorg van VWS. Inmiddels hebben zich al 25 instellingen meer aangemeld voor het programma. De verwachting is dat het totale aantal deelnemers over een paar jaar 200 à 300 bedraagt. Het is de bedoeling dat zij andere zorginstellingen enthousiast maken over de resultaten. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Frank Smit benoemd tot toezichthouder De Hartekamp Groep

Jessica Bruijnincx bestuurssecretaris van De Hartekamp

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.