Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft medewerkers in zorg voelt zich niet gezond

Redactie Zorgvisie
Bijna de helft van de medewerkers in de gezondheidszorg voelt zich niet gezond. Onder medewerkers bij de overheid en in de zakelijke dienstverlening is dat percentage veel lager. Dat blijkt uit de eerste Performer Bedrijfsgezondheidsmonitor van Arbo Unie, waaraan meer dan 16.000 medewerkers uit de gezondheidszorg, onderwijs, overheid en zakelijke dienstverlening hebben meegewerkt.

Alleen medewerkers in het onderwijs scoren met 54,5 procent ‘niet-gezonde’ medewerkers nog hoger. De oorzaak zou in de roerige tijden kunnen liggen waarin deze branches zich bevinden, meent Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiedeskundige bij Arbo Unie. “Onderwijs en zorg zijn allebei branches waar momenteel de klappen vallen. Er is veel politieke aandacht, veel media-aandacht,

veel onduidelijkheid over de toekomst en dat leidt vaak tot extra druk bij medewerkers waardoor ze minder goed in hun vel zitten.”

Psychische klachten

Medewerkers de gezondheidszorg hebben ook meer last van psychische klachten. Met meer dan 12 procent staat de zorg in het onderzoek aan top. Bij de overheid en de zakelijke dienstverlening gaat het slechts om 7 procent.

Plezier in het werk

De behoefte aan herstel is niet groter in de zorg dan in andere branches. Met 10,4 procent scoort de zorg hier zelfs iets lager dan het gemiddelde van alle onderzochte branches waar 10,6 procent behoefte heeft aan herstel. En slechts 8,4 procent van de zorgmedewerkers zegt geen plezier in het werk te hebben, terwijl bij alle branches samen 10,6 procent van de medewerkers zonder plezier werkt. Geen enkele andere branche heeft zo goed op werkplezier gescoord. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Bijna veertig procent zorgmedewerkers wil weg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.