Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft psychiatrisch patiënten geen inspraak

Meer dan de helft van de psychatrisch patiënten en hun familie mogen niet meepraten over de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van Ypsilon, de vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose.

De voorzitter van de belangenvereniging Ypsilon, Marja Hassert, is geschokt over de uitkomst van het onderzoek: “Deze cijfers laten zien dat er echt structureel iets verkeerd zit”. Patiënten hebben wettelijk het recht op inspraak in het behandelplan. Het onderzoek van Ypsilon laat zien dat in de praktijk slechts de helft inspraak heeft.

Meebeslissen

Ypsilon doet momenteel onderzoek naar kwaliteit van leven onder patiënten en familieleden. Een van de vraagstukken in het onderzoek is in hoeverre zij mogen meedenken over de behandeling. Op de vraag of patiënten en familieleden vinden dat de kwaliteit van leven afhangt van de mate waarin ze hebben mogen meebeslissen antwoordde 42 procent volmondig ‘ja’ en 38 procent vond dat ze ‘enigszins’ mochten meebeslissen.

Over de kwaliteit van hun eigen leven zijn de familieleden positief, maar tweederde geeft het leven van hun zieke naaste een onvoldoende. Dit is het eerste onderzoek in een reeks van onderzoeken waarin de kwaliteit van leven centraal staat. De eerstvolgende enquête gaat nader in op de vraag of patiënten tijdig worden behandeld. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Bestuur sluit kliniek na sterfgeval in isoleercel

Ggz-kliniek in Sneek dicht door psychiatertekort

De Viersprong faalt met nieuwe behandeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.