Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

“Helft van Nederlandse ziektes is te voorkomen”

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minstens de helft van de ziektegevallen in ons land is vermijdbaar. Hoogleraar Johan Mackenbach beweert dit in zijn boek ‘Ziekte in Nederland’ dat morgen uitkomt.
“Helft van Nederlandse ziektes is te voorkomen”

Ziektes als kanker, beroerte en suikerziekte zijn het gevolg van verkeerde keuzes die we maken, zo zegt de hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC.

Verkeerde keuzes

Mackenbach stelt dat een heel groot deel van onze welvaartziekten is uit te bannen door andere keuzes te maken als individu en als samenleving. De gemiddelde Nederlander zou daardoor tien jaar langer in goede gezondheid kunnen leven. Helaas wil de politiek deze waarheid niet onder ogen zien, zo stelt Mackenbach. “Politieke partijen besteden in hun partijprogramma’s nauwelijks aandacht aan preventie. Concrete maatregelen worden al helemaal niet voorgesteld. Terugdringen van ziektes kan niet zonder politieke besluitvorming.”

Nederland wereldkampioen

Mackenbach trekt een vergelijking met de negentiende eeuw, toen Nederland ‘wereldkampioen op het gebied van gezondheid’ was. “In het midden van de vorige eeuw waren wij steengoed in het voorkomen van infectieziekten en kindersterfte. Vervolgens zijn we in het bestrijden van welvaartsziekten veel te vrijblijvend geweest. Dat zie je nu terug in hoge rookcijfers en longkankercijfers. In andere landen, zoals Zweden, is het antirookbeleid veel strakker. Daar komt nu minder longkanker voor.”

Omgevingsfactoren

Een groot deel van de chronische ziekten staat in verband met omgevingsfactoren, zo weet Mackenbach. “Neem een ziekte als kanker: we denken nu dat een derde van de gevallen in verband staat met omgevingsfactoren. Ik denk dat we zelfs de helft kunnen terugdringen. Door de aanpak van roken, beroepsgebonden factoren, luchtverontreiniging, longkanker, voeding. Bij hart- en vaatziekten is zelfs tachtig procent potentieel vermijdbaar.”

Meer overheidsbemoeienis

Mackenbach pleit voor versterking van de publieke gezondheidszorg. De overheid heeft in de curatieve zorg een stap terug gedaan en meer aan de markt overgelaten, terwijl zij zich juist op het terrein van de publieke gezondheidszorg krachtiger zou moeten manifesteren. “Er zou een vast deel van het zorgbudget naartoe moeten. Er zouden concrete doelstellingen moeten worden geformuleerd. En er zou meer gebruik moeten worden gemaakt van de mogelijkheden op andere beleidsterreinen. De minister van VWS zou daarin het voortouw moeten nemen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Verzekeraar moet werken aan preventie’

Preventie voor ouderen naar gemeente

Gunning: “Klink moet meer doen aan preventie”

Zorgvisie artikel: Voorkomen is beter

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. Het is ongelooflijk om te beseffen dat heel Nederland gevaccineerd moet worden omwille van een relatief ongevaarlijke griep en omwille van baarmoederhalskanker bij een kleine groep die geen uitstrijkje laat maken.
    Ondertussen gaan er minimaal 1000 longpatienten dood aan luchtvervuiling, om nog maar de zwijgen over de toename van astma en allergie. De keuze voor markt en economie staat kennelijk voorop.
    Alle chemische toevoegingen aan het voedsel, alle gifrommel (al lijken het kleine doses), dat kan dus wel, ongeacht de gezondheidsrisico’s.
    Fijnstof en geluidsoverlast veroorzaken de volksziekte hoge bloeddruk. Kanker komt steeds meer voor en kan dus kennelijk redelijk goed voorkomen worden.
    Dit alles vraagt een omslag in mentaliteit en beleid. Niet meer marktdenken, maar de mens centraal.
    http://www.mensenspirit.nl

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het eens met Merkenbach. We zorgen als natie en als individu niet goed voor onszelf, niet goed voor ons fysieke lichaam (voeding!) en niet voor ons psyche (emotioneel welijn). We jakkeren maar door!! Stress is heel normaal geworden. We zijn zombies geworden en laten ons (ver)leiden door reclamebooddschappen. We worden dikker en ongezonder. Wanneer wordt Nederland eens wakker?? Wanneer gaan we eens wat doen aan onze slechte, ziekmakende voedingsgewoonten? Gewoon 3 volwaardige maaltijden per dag plus lichaamsbeweging! Als je eet: kies voor eiwitten, veeel groenten, en de goede vetten! Dan blijf je gezond! Volg je Genotypedieet en je lichaam zal je dankbaar zijn.
    Vind je jezelf en je gezin belangrijk genoeg om gezond te blijven en lang te leven???
    Zorg voor volwaardige, biologische voeding, laat je niet gek maken door stress. Bepaal je eigen, unieke ritme!
    Het Genotypedieet dat ik mijn cliënten adviseer (op basis van bloedgroep en fysieke kenmerken) zorgt ervoor dat je in balans komt, zowel fysiek als mentaal.
    Kies voor jezelf!
    Cocky van Hesteren
    Orthomoleculair voedingstherapeute Genotypedieet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.