Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge Raad: uitwisseling medische gegevens via LSP toegestaan

Bert Bukman
Bert Bukman
Uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) is niet strijdig met de wetgeving op het gebied van de privacy. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.
Uitwisseling LSP
HET LSP voldoet volgens de hoogste Nederlandse rechter aan de wet

De zaak speelt al sinds 2013, toen de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) naar de rechter stapte. Dit omdat het LSP de privacy van patiënten en het medisch beroepsgeheim van artsen zou schaden. Volgens de VPH kunnen artsen in het LSP niet aangeven welke informatie voor een specifiek doel mag worden verstrekt aan een derde. Ook zou de gevraagde toestemming van de patiënt juridisch gebrekkig zijn.

Lagere rechtbanken

Nadat verscheidene lagere rechtbanken de VZVZ al in het gelijk stelden, was het nu de beurt aan de Hoge Raad. Het hoogste Nederlandse gerechtshof oordeelde dat de uitwisseling van gegevens via het LSP aanvaardbaar is, omdat de patiënt daarvoor uit vrije wil toestemming geeft. Hiermee werd de laatste gerechtelijke uitspraak over de kwestie, die van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, bevestigd.

Betrouwbaar en veilig

In een reactie laat de VZVZ, de beheerder van het LSP, weten verheugd te zijn over de uitspraak. ‘Sinds haar oprichting ziet VZVZ geconfronteerd met juridische procedures aangespannen door deze groep huisartsen. In dit jarenlange traject is VZVZ keer op keer in het gelijk gesteld. VZVZ is verheugd over deze uitspraak, want nu kan zij zich volledig concentreren op haar eigenlijke doelstelling.’ Deze doelstelling is ‘kwaliteitsverbetering van de zorg voor patiënten door een platform te bieden voor betrouwbare en veilige elektronische uitwisseling van medische gegevens.’

12 miljoen Nederlanders

De afgelopen jaren hebben volgens de VZVZ meer dan 12 miljoen Nederlanders hun zorgaanbieders toestemming gegeven om hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt uit te wisselen. ‘Alleen wanneer dat voor hun behandeling noodzakelijk is,’ aldus de VZVZ.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.