Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Houdbaarheid pgb-systeem ter discussie

Zes procent van alle uitbetalingen van het persoonsgebonden budget (pgb) door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat nog steeds fout. Dat blijkt uit de rapportage die staatssecretaris Martin van Rijn maandag naar de Kamer stuurde. De grote vraag van het Kamerdebat woensdag is niet alleen of dit een acceptabele foutmarge is maar ook of het pgb-systeem met zo’n foutmarge überhaupt wel houdbaar is.
Houdbaarheid pgb-systeem ter discussie
Foto: ANP Bart Maat

Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) is niet gerustgesteld door het rapport van Van Rijn. ‘Voor het Kamerreces ging het ook al om zes procent van de ingediende declaraties die niet op tijd uitbetaald werden. Nu is dat nog steeds zes procent. De vraag dringt zich op of het een structurele foutmarge is in het uitbetalingssysteem. Dat zou niet acceptabel zijn.’

Wantrouwen

Voortman weet nog niet of ze een eventuele motie van wantrouwen zal steunen. ‘Daarvoor zal ik toch echt eerst moeten horen wat de uitleg van de staatssecretaris is. Ik begrijp dat geen enkel systeem honderd procent foutloos functioneert.  Maar zes procent betekent hier wel dat grofweg 10.000 keer per maand het geld niet wordt overgemaakt dat nodig is voor zorgverlening. In bredere zin wil ik ook weten wie in de keten verantwoordelijk is voor onjuiste declaraties. Als dat bijvoorbeeld bij budgethouders ligt kun je je afvragen of het niet te moeilijk is om correct te declareren.’

Toegerust op de taak

Ook CDA-Kamerlid Mona Keijzer vraagt zich in schriftelijke vragen af of het huidige systeem überhaupt houdbaar is. ‘Hoe kunt u tot de conclusie komen dat het huidige systeem toegerust is op de taak, aangezien eerder onderzoek van M&I/Partners aangeeft dat er geen objectief antwoord te geven is op deze onderzoeksvraag?’

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

3 REACTIES

  1. Beste Gerard,
    Legt u mij dan uit hoe iemand met een zware lichamelijke beperking op tijd op zijn/of haar werk komt, of gewoon mee kan doen in het verenigingsleven wanneer vergaderingen of andere activiteiten later dan 22.00 s avonnds eindigen? De tijd dat mensen met een beperrking in dankbaarheid zwelgen en geheel naar het systeem leven is goddank voorbij.

  2. Lees alle reacties
  3. Het pgb blijkt een zeer complexe en mede daardoor sterk fraudegevoelige instelling en zal zeer waarschijnlijk binnekort onbetaalbaar worden. Het is o.a. het product van doorgeslagen zelfbeschikkingsrecht en privacy fetisjisme dat vooral door D66 over ons is uitgestort. Wat was er mis met de instituties die twintig jaar geleden zonodig moesten verdwijnen. De wijkverpleegkundige is intussen hier en daar met veel succes heringevoerd. Laat het indiceren van zorgbehoefte weer over aan de huisarts en schaf vandaag nog de opgeblazen en eveneens fraudegevoelige en onbekwame indicatie instituten weer af. Daar gaan vele miljoenen naar toe die geen bijdrage leveren aan de gezondheidszorg maar slechts gemakkelijke goed betaalde baantjes hebben opgeleverd voor weinig terzake kundige dames.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.