Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Geen hoger risico kinderhartcentrum UMC’

De patiëntveiligheid op het Kinderhartcentrum van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) is niet in het geding. Er is goede kwaliteit van zorg. Dat meldde het UMC dinsdagavond op basis van bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de afgelopen twee dagen intensief onderzoek verrichtte naar de prestaties van het Kinderhartcentrum.

Het Nijmeegse ziekenhuis reageert hiermee op berichten dat het kinderhartcentrum van het UMC mogelijk moet sluiten. Het ministerie van Volksgezondheid komt binnenkort met een rapport over de sluiting van een aantal kinderhartcentra in Nederland. In totaal zijn er vijf hartcentra. Een commissie hield de centra op verzoek van het ministerie tegen het licht.

Complexe operaties

De raad van bestuur heeft ‘met verbazing’ kennis genomen van berichten dat de afdeling wellicht moet sluiten. De inspectie deed mede op verzoek van het ziekenhuis onderzoek. Eerder werd duidelijk dat de kinderhartafdeling van het UMC meer sterfgevallen telt dan gebruikelijk is. Per honderd opgenomen kinderen zouden twee tot zes meer sterfgevallen te betreuren zijn dan in andere ziekenhuizen. Bestuursvoorzitter Emile Lohman erkent het hoge sterftecijfer, maar wijst er op dat in het universitaire ziekenhuis complexe operaties op onder meer pasgeborenen plaatsvinden. Lohman heeft in juli 2008 al een brief ontvangen van de makers van in de opbouw zijnde database. Hieruit blijkt dat er geen conclusies zijn te trekken uit de cijfers van deze database. (ANP)

Lees ook:

Emile Lohman: ‘Analyse is niet correct’

UMC St Radboud weer in opspraak

Emile Lohman Zorgmanager van het Jaar

Radboud: ‘Er is hier geen crisis’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.