IGZ: Verboden ingrepen bij particuliere klinieken

Een aantal particuliere klinieken in Nederland voert bij kinderen onder de 18 behandelingen uit die tegen de regels zijn. Dat blijkt uit een publicatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo mogen er bij jongeren en kinderen geen borstvergrotingen, schaamlipcorrecties en ingrepen bij ernstig overgewicht gedaan worden. Dat gebeurt echter wel.
IGZ: Verboden ingrepen bij particuliere klinieken
Foto: IGZ

In een jaar tijd kwamen er 30 klinieken bij die cliënten jonger dan 18 jaar oud behandelden. Daarmee zijn er nu 137 in Nederland die kinderen in behandeling nemen. Deze particuliere klinieken, de verzamelnaam voor privéklinieken en zelfstandige behandelcentra, doen allerlei ingrepen bij kinderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kijkoperaties aan knieën, dermatologische ingrepen, spataderoperaties, oogcorrecties en oogheelkundige ingrepen. Die zijn niet verboden, al wordt er in de medische wereld druk gedebatteerd over de leeftijdsnorm aan deze ingrepen.

Handhavingstraject

Een woordvoerster van de IGZ laat weten dat niet bekend is hoeveel ingrepen er precies zijn uitgevoerd. “Maar de klinieken waar

0
10

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.