Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ik zoek plekken waar het spannend is’

Eindredacteur
Van de gemeente Nijmegen stapt hij over naar de langdurige zorg als bestuurder van Attent. Berend van der Ploeg: ‘Ik span me graag in voor mensen die in de frontlinie staan.’
‘Ik zoek plekken waar het spannend is’


Heeft Attent u gevraagd voor deze functie?
‘Nee hoor, ik heb netjes gesolliciteerd. Ik heb het hier in Nijmegen prima naar mijn zin maar na vijfeneenhalfjaar dacht ik toch: wat zal ik nu eens gaan doen. Dus toen Attent een nieuwe bestuurder zocht, heb ik mijn vinger opgestoken.’


U hebt tot nu toe vooral overheidsfuncties bekleed.
‘Ik zoek het liefst plekken waar het spannend is. Ik heb voor de politie gewerkt en in gemeenten in moeilijke bezuinigingsjaren. En nu de zorg. Maatschappelijke veranderingen vragen nieuw beleid en vooral de kant van de uitvoering interesseert mij. Daar moet het gebeuren en dat is nog niet zo makkelijk. Hoe creëer je binnen de regels van het beleid zo veel mogelijk ruimte voor de mensen die het echte werk doen. ‘Ik span me graag in voor mensen die in de frontlinie staan.’


Heeft de transitie uw belangstelling voor de zorg gewekt?
‘Ja daar krijg ik in mijn huidige functie natuurlijk veel van mee. We zijn druk bezig om mensen iets “zorg-onafhankelijker” te maken. Ze langer zelfstandig te laten wonen bijvoorbeeld. Ik zie hoe moeilijk dat is. Wat mij vooral trekt is het besturen van een organisatie waar je, bij die opgave, heel direct met klanten te maken hebt. En het voor die klanten zo organiseren dat hun vraag centraal staat; en zij zo weinig mogelijk last hebben van hoe wij het hebben georganiseerd.’


Zorg zat niet in uw portefeuille bij de gemeente.
‘De gemeentesecretaris heeft eigenlijk alles in zijn portefeuille, maar zorg was niet speciaal mijn terrein. Wat ik heb gezien is dat de zorg te veel in hokjes is georganiseerd. We moeten uitgaan van de integrale zorgbehoefte van iemand en daarin zo efficiënt mogelijk voorzien. In de sociale wijkteams hebben we alle zorgdisciplines bij elkaar gebracht. Door die ontschotting worden klanten nu beter geholpen dan voorheen.


Slim van Attent om iemand die de gemeentelijke organisatie door en door kent aan te nemen.
‘Ik vind het dapper van hen om iemand aan te nemen die niet uit de zorg komt. Natuurlijk is er ruimschoots kennis van de zorg bij Attent aanwezig; daar ga ik zwaar op leunen.’
Maar het is natuurlijk een voordeel dat ik weet hoe het is georganiseerd bij de gemeente. ‘Ik ben het eens met Gijsbert van Herk dat het goed is als mensen op posities bij verschillende overheden, politie en zorg rouleren. Met hun kennis en ervaring kunnen ze zorgen dat de mensen die uitvoering geven aan het beleid zo min mogelijk last hebben van de kolommen waarin het is georganiseerd. Het gebeurt ook al veel. Mijn voorganger Pier Eringa is daarna vijf jaar bestuurder bij het Albert Schweitzer ziekenhuis geweest.’


Juist voor de langdurige zorg lijkt ervaring met gemeentebestuur handig.
‘Dat is waar, al zijn ook gemeenten nog aan het ontdekken hoe ze het allemaal moeten organiseren. Maar inderdaad, de maatschappelijke opdracht is om zorg dichtbij de burger in de wijk te organiseren. Dat gebeurt bij de gemeenten en zorgorganisaties moeten met hun aanbod daar handig op inspelen.’


U begint pas per 1 maart. Wat is de reden?
‘Mijn voorganger daar blijft tot half maart, dus er is twee weken overlap voor de overdracht. In februari ga ik er al op stage en meelopen om de zorg in het algemeen en Attent in het bijzonder zo snel mogelijk te leren kennen. Tot die tijd heb ik hier nog het een en ander af te ronden.’


Wat wordt uw portefeuille daar?
‘Alles, want ik ben de enige bestuurder. Maar ik heb begrepen dat er heel goede mensen in die organisatie zijn waar ik het nodige aan kan overlaten. Het wordt mijn taak om voor de verbinding in het hele team te zorgen. En de externe contacten: goed de aansluiting vinden bij zorgverzekeraars, gemeenten en de andere zorgpartners.’


U heeft gesproken met de ondernemingsraad?
‘… en de cliëntenraad. Het waren leuke gesprekken. Ik heb van de raad van toezicht terug gekregen dat ook zij de kennismaking positief ervaren hebben.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.