Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Inspectie moet ziekenhuizen beter controleren’

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet beter toezicht houden op de veiligheid en kwaliteit in zorginstellingen. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven in haar rapport over UMC St. Radboud.

De raad heeft voor het eerst de veiligheidsrisico’s in de gezondheidszorg onderzocht. Op dit moment rekent de overheid er te veel op dat besturen van ziekenhuizen en andere instellingen de verantwoordelijkheid voor patiëntveiligheid zelf aan kunnen. De IGZ zou moeten controleren of instellingen hun verantwoordelijkheid voor veiligheid goed hanteren, maar is daar volgens de Onderzoeksraad nog ver van verwijderd. Bijvoorbeeld bij het UMC St Radboud zag de Inspectie vrijwel uitsluitend gegevens die het ziekenhuis zelf verstrekte. De betrokken hartspecialisten waren zich er niet van bewust dat hun prestaties onvoldoende waren.

Kwaliteit van zorg

Het UMC opende deze maand als eerste instelling in Nederland een eigen Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid, dat toeziet op de naleving van de wetten waarin de verantwoordelijkheid van artsen en bestuurders voor de patiënten is geregeld. Het instituut controleert en kan ook op eigen gezag onderzoeken uitvoeren. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil dat de minister van Volksgezondheid een vergelijkbare regeling landelijk invoert. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Onderzoeksraad kritisch over Radboud en Inspectie

Nieuw instituut waarborgt kwaliteit Radboud

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.