Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Installateurs storten zich op seniorenwoningen

De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de elektrotechniek, UNETO-VNI, gaat intensiever samenwerken met partijen uit de zorg. Bedoeling is om ouderen meer mogelijkheden te bieden bij het langer zelfstandig thuis wonen.
Installateurs storten zich op seniorenwoningen

Om de nieuwe samenwerking te bekrachtigen, ondertekende UNETO-VNI samen met vijf andere partijen gisteren in Utrecht een intentieovereenkomst. Het gaat om VitaValley (organisatie voor innovatie in de zorg) en Coöperatie Slimmer Leven 2020 (netwerk van woon-, zorg- en welzijnsorganisaties) Stichting KIEN (Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland), Fedet (elektrotechnische industrie) en ExperTel (platform voor de open standaard in thuistechnologie). In de verklaring spreken de partijen uit gezamenlijk innovatieve projecten te ondernemen en bij te dragen aan elkaars activiteiten op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen.

Seniorproof

Volgens UNETO-VNI is het hoog tijd om woningen in ons land op grote schaal ‘seniorproof’ te maken. Veel mensen die nu nog in verzorgings- en verpleeghuizen terechtkomen, zouden volgens de brancheorganisatie zonder problemen zelfstandig kunnen blijven wonen dankzij de inzet van slimme technologie. Daarmee neemt de vraag naar dure intramurale zorg drastisch af, de wachtlijsten verdwijnen en het schaarse personeel kan veel efficiënter worden ingezet.

Markt in beweging

Namens UNETO-VNI tekende Bas Kuypers, voorzitter van de InnovatieGroep, de intentieverklaring. Volgens Kuypers biedt de markt voor langer zelfstandig wonen de installatiesector grote mogelijkheden. Kuypers: ‘We kunnen als partijen van elkaar leren en elkaar inspireren. Samen kunnen we meer bereiken: Beslissers beïnvloeden, best practices in kaart brengen, gebruik maken van elkaars netwerk en proefprojecten starten. Met als uiteindelijk doel dat installateurs hun ondernemerskansen kunnen pakken en ouderen op een plezierige en comfortabele manier zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.’ Kuypers riep alle betrokken partijen op om vooral pragmatisch aan de slag te gaan. ‘Intenties zijn mooi, maar het is hoog tijd om de markt in beweging te krijgen.’

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.