Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Investeringen in Nederlandse medische biotech verdrievoudigd

Nederlandse bedrijven die medicijnen en medische hulpmiddelen ontwikkelen, hebben vorig jaar 4,4 miljard euro aan investeringsgeld opgehaald. Dat is een ruime verdrievoudiging ten opzichte van zowel 2014 als 2013. In beide jaren stroomde 1,3 miljard aan particuliere kapitaal naar de sector.
equity400.jpg
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit berekeningen die de branchevereniging HollandBio van biotechbedrijven vrijdag publiceert. De vereniging signaleert in het Financieele Dagblad een positieve ontwikkeling. ‘Door het succes kunnen bedrijven grotere bedragen investeren in hun research & development, waardoor de kans toeneemt dat er daadwerkelijk producten uit hun pijplijn zullen rollen’, aldus de branchevereniging in het rapport Life Sciences 2030.

Toename
De sterke toename komt voor een groot deel op het conto van Acerta, een biotechbedrijf uit Oss dat vorig jaar werd overgenomen door AstraZeneca. Het Brits-Zweedse concern betaalde in eerste instantie 2,3 miljard voor Acerta. De op een na belangrijkste investering was die in Galapagos, ter waarde van 668 miljoen, afkomstig van het Amerikaanse Gilead.

Potentie
Bij de berekening is HollandBio uitgegaan van de werkelijke betaalde bedragen. Niet meegenomen zijn de afspraken over extra betalingen die bij veel overnames of samenwerkingsverbanden worden gemaakt. De uitbetaling daarvan is afhankelijk van de vorderingen in de verdere productontwikkeling. Zo kunnen de investeerders achter Acerta de komende jaren nog eens 4,7 milljard euro incasseren als de ontwikkeling van hun kankermedicijn succesvol verloopt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.