Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

iPhone’s in het ziekenhuis zijn af te luisteren

Mario Gibbels
'Apple en Epic komen met EPD voor iPhone', zo berichtte ICTzorg vorige week. Uit de reacties van lezers bleek dat er voor- en tegenstanders zijn van het gebruik van de iPhone in ziekenhuizen. Nu blijken de telefoons van Apple afgeluisterd te kunnen worden als er gebruik gemaakt wordt van een publiek draadloos netwerk.

“Als je hem laat vallen of er komt vocht bij is hij defect”, was een van de reacties. “Wat een onzin! Het merendeel van mijn collega’s loopt […] met […] de iPhone -of ander mobieltje door het ziekenhuis… Wij zijn er gek op!”, klonk het als antwoord daarop. Uiteenlopende meningen dus.

Afluisteren

Nu meldt Security.nl dat onderzoekers een tool hebben ontwikkeld waarmee het mogelijk is om iPhone gesprekken die via een publiek draadloos netwerk plaatsvinden eenvoudig af te luisteren. Met een paar muisklikken is het mogelijk om via de tool gesprekken van iPhone-gebruikers in real-time af te luisteren. “Zodra het privégesprek gaande is, kunnen we zien en horen wat er gebeurt”, aldus Jason Ostrom. “Er is een real-time schending van vertrouwelijkheid.”

Veel mensen met een iPhone (of een soortgelijke telefoon) gebruiken VoIP-applicaties (bellen via internet), maar veel iPhone applicaties die dit aanbieden, beschikken niet over encryptie. Voor medisch personeel dat met vertrouwelijke gegevens werkt belangrijk om in de gaten te houden. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.