Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge medici pleiten voor invoering EPD

Jonge zorgprofessionals willen veilige digitale uitwisseling van patiëntgegevens via een landelijk, door de overheid gefaciliteerd, elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat staat in een visiedocument dat gisterenavond door verschillende artsenorganisaties is aangeboden aan minister Edith Schippers van VWS.
Jonge medici pleiten voor invoering EPD
Foto: AVL

Jonge medici pleiten in hun visiedocument ‘Coach, Cure & Care 2025’ voor een andere rol van de zorgverlener. Het gaat om specialisten, huisartsen, sportartsen, sociaal geneeskundigen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten, ziekenhuisapothekers en openbare apothekers in opleiding.Volgens hen moet de patiënt zoveel mogelijk de regie over zijn zorg behouden. Hierbij is een veilig EPD onontbeerlijk.

Schippers

Schippers zei bij ontvangst van het visiedocument: ‘U wilt in de keten samenwerken om de beste zorg te leveren. Die samenhangende gedachte komt ook terug in uw wens om onderwijselementen met elkaar te delen. Ik zou zeggen, meteen gaan doen, dat is de basis waarop u later de verbanden kunt gaan maken. Die verbinding, die samenwerking, is het begin van betere zorg voor minder geld.’


Financieel onderwijs
Volgens de jonge zorgverlener is de medicus in 2025 beter onderlegd op financieel en managementgebied. In de opleidingen moet meer aandacht komen voor kennis van financiering, organisatie en management, aldus de opstellers van het visiedocument. ‘Om te komen tot systemen die kwaliteit en efficiëntie verbeteren en kosten reduceren, is kennis van deze zaken voor alle medici cruciaal. Deze bagage is onmisbaar voor bestendiging van de leiderschapsrol van medici in de gezondheidszorg, opdat zij inspraak kunnen houden en besluiten worden genomen op basis van kwaliteit van zorg en niet alleen op basis van kosten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.