Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Justitie doet weinig met aangiftes van zorgverleners

Mark van Dorresteijn
Wanneer zorgverleners in de psychiatrie aangifte doen van een incident, komt dit in veruit de meeste gevallen niet tot een rechtszaak. Bovendien informeert de politie de slachtoffers slecht over het vervolg van hun aangifte of melding. Dat blijkt uit onderzoek van de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Justitie doet weinig met aangiftes van zorgverleners

Ruim tweederde van de 1534 onderzochte hulpverleners was in de afgelopen vijf jaar één of meerdere keren slachtoffer van (de dreiging met) fysiek geweld of brandstichting, veroorzaakt door een patiënt. Meer dan een derde van de respondenten liep hierdoor fysiek letsel op zoals blauwe plekken en kneuzingen, maar ook bijvoorbeeld bijtwonden, brandwonden en steekwonden. Ruim een kwart van de slachtoffers kreeg psychische klachten, zoals angstklachten en paniekklachten.

Onwetendheid

Driekwart van de 2648 gerapporteerde incidenten in dit onderzoek werd niet gemeld aan de politie. 704 slachtoffers hebben het incident wel aan de politie gerapporteerd, dat leidde tot 69 strafzaken. Van 45 strafzaken weet het slachtoffer dat er een uitspraak is gedaan. De rechter legde zowel straffen als strafrechtelijke behandelmaatregelen op. Relatief vaak kreeg de dader een straf, namelijk 16 keer. Dit impliceert dat het delict toegerekend kan worden aan de dader. Zorgverleners werden echter slecht geïnformeerd over hun zaak, concluderen de onderzoekers. “Bij de helft van de aangiftes en meldingen informeerde de politie slachtoffers niet over het vervolg.”

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

Resultaten enquête: Aard, omvang en strafrechtelijke gevolgen

Lees ook:

Schippers wil betere aanpak agressie zorg

Eerste anonieme aangifte ziekenhuis succesvol

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.