Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Kamerdebat verloskunde Sionsberg is onzin’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het is bespottelijk dat Kamerleden zich bemoeien met de verloskunde in De Sionsberg. Dat zegt Chiel Bos, onafhankelijk voorzitter van het College Perinatale Zorg.
'Kamerdebat verloskunde Sionsberg is onzin'

‘Kamerleden gaan hier helemaal niet over. Zij zouden moeten vragen: hebt u al een samenwerkingsverband? Zo nee, zorg dan dat u dat snel regelt.’

College Perinatale Zorg

Het vorig jaar opgerichte College Perinatale Zorg is een landelijk college waarin alle veldpartijen die te maken hebben met de perinatale zorg in Nederland samenwerken. Doel is terugdringen van de babysterfte. Dat is mogelijk door betere samenwerking van alle betrokken zorgverleners. Voor het eind van dit jaar wil het CPZ een landelijk dekkend netwerk hebben geregeld voor geboortezorg. Elk van de zestig regio’s zal een plan moeten aanleveren waarin de onderlinge samenwerking staat beschreven.

De Sionsberg

Als zodanig is het CPZ betrokken bij discussies over de afdelingen verloskunde van het Diaconessenhuis Meppel en laatstelijk bij De Sionsberg in Dokkum. Bos: ‘De Sionsberg had een heel goed plan aangeleverd, maar het was niet uitvoerbaar.’ De perscommuniqués over een hogere babysterfte, die de medische staf van De Sionsberg rondstuurt, zijn Bos in het verkeerde keelgat geschoten: ‘Dat er meer baby’s overlijden als de geboortezorg daar weggaat, is natuurlijk onzin. Ik vind dat misleiding.’

Kwaliteit verloskunde

De discussie moet volgens Bos niet gaan over afdelingen van afzonderlijke ziekenhuizen, maar over de kwaliteit van de verloskunde: ‘Iedereen focust maar op het ziekenhuis, men roept:“het ziekenhuis gaat dicht”, maar dat is niet zo. De ketenzorg komt er anders uit te zien: bevallingen vinden ergens anders plaats, maar de zwangerschapscontroles zijn nog gewoon in De Sionsberg.’

45-minutennorm

Bos vindt het opmerkelijk dat de focus telkens op de acute opvang ligt, terwijl die slechts een onderdeel is van de hele begeleiding tijdens de zwangerschap. ‘Je moet op tijd de goede keuzes maken. Als dat betekent dat je verder moet rijden voor gespecialiseerde zorg moet je eerder van huis vertrekken.’ Het is verwarrend dat deze discussie wordt overheerst door het “gejongleer” met cijfers, vindt Bos: ‘Met de norm, die voorschrijft dat een barende vrouw in noodsituaties binnen 45 minuten een ziekenhuis moet kunnen bereiken kun je in Nederland vrijwel overal een gespecialiseerd ziekenhuis bereiken’. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Artsen Sionsberg: 45-minutennorm in gevaar

“Meer dode baby’s als Sionsberg geboortezorg afstoot”

Verlies geboortezorg bedreigt fusie Sionsberg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

3 REACTIES

  1. Gelukkig dat de politiek hier wèl over debatteert! Als we het overlaten aan de zorgverzekeraars dan loopt het fout. Geld wordt dan de voornaamste leidraad. De Tweedekamer behartigt de burgers, de potentiele gebruikers van de zorg. Kwalitatief goede, verantwoorde en veilige zorg. Daar moet de politiek zich wel degelijk mee bemoeien!

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een grootsheids waanzin toch in de geneeskunde. Groot is beter, meer maakt een betere chirurg? das onzin een goede opleiding met filtering ook tijdens de opleiding, niet alleen ervoor, tijdens opleiding veel exposure (meer uren per week werken dus geen parttime opleidingen meer) Zie ook hier de buurlanden

  4. als politicus kan hij mooi praten zonder enige kennis van zaken. Dooddoeners zoals als je langer moet rijden moet je eerder vertrekken? ja 9 maanden van te voren? want een obsterisch spoedgeval kun je lang niet altijd voorspellen. Kijk eens naar landen om je heen waarom doen die het beter? In Vlaanderen zijn er geen grote geboorte huizen, onzin is niet nodig. maar ja er zijn geen thuisbevallingen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.